03 jun 2014 17:00

23 jan 2015 15:45

"Från havregrynsgröt till tacos"

Vad äter vi, vad äter vi inte? vad åt vi förr? Det har Falbygdens museum försökt ta reda på och anordnar en sommarutställning på temat mat.
– En bra ursäkt för att få visa gamla foton och föremål, säger Lena Persson, assistent på museet.

Tidigt i våras bestämde de sig för att köra på mat-temat och gick ut med uppmaning till lokala producenter och privatpersoner att lämna in historiska foton och föremål.

– Maten är ju ett av kommunens fyra kärnvärden. Vi ahr betat av både megaliter och kommunikationer. Nu var det matens tur.

En blandning av material från olika typer möter besökaren på sommarutställningen.

– I princip är det antika saker som lämnats in och fotona spänner från 1800-tal till 2000-tal. Vi har försökt täcka hela skalan.

Mycket kom att kretsa runt maten som produceras på Falbygden.

– Det är lustigt hur det går mode i mat. På en tio-i- topp lista från 1975 kom till exempel havregrynsgröt som femma och det kan man ju undra om det är det är så i dag. Det var innan tacos fanns på menyn.

– Det har blivit mer populärt med små proucenter och lokal mat blivit modernt. En tid var det status att maten kom utifrån i stället. Men nu tycker många att det är trevligare att åka ut och handla mat själv eller självplock på gårdarna där det är möjligt.

På vernissaget 6 juni kommer Falbygdens ost och Knäck & bräck att närvara med smakprover. Utställningen pågår till 31 augusti.

Tidigt i våras bestämde de sig för att köra på mat-temat och gick ut med uppmaning till lokala producenter och privatpersoner att lämna in historiska foton och föremål.

– Maten är ju ett av kommunens fyra kärnvärden. Vi ahr betat av både megaliter och kommunikationer. Nu var det matens tur.

En blandning av material från olika typer möter besökaren på sommarutställningen.

– I princip är det antika saker som lämnats in och fotona spänner från 1800-tal till 2000-tal. Vi har försökt täcka hela skalan.

Mycket kom att kretsa runt maten som produceras på Falbygden.

– Det är lustigt hur det går mode i mat. På en tio-i- topp lista från 1975 kom till exempel havregrynsgröt som femma och det kan man ju undra om det är det är så i dag. Det var innan tacos fanns på menyn.

– Det har blivit mer populärt med små proucenter och lokal mat blivit modernt. En tid var det status att maten kom utifrån i stället. Men nu tycker många att det är trevligare att åka ut och handla mat själv eller självplock på gårdarna där det är möjligt.

På vernissaget 6 juni kommer Falbygdens ost och Knäck & bräck att närvara med smakprover. Utställningen pågår till 31 augusti.

  • Rikard Jansson