15 jun 2014 20:35

23 jan 2015 15:45

Gymnasieklass driver sommarcafé

FIKA: Dubbel premiär i lördags

En gymnasieklass ska under sommaren bedriva caféverksamhet som en del i utbildningen. Under lördagen började de sälja fika på två platser: Plantis och Pankasjön.

Från och med helgen prövar Ållebergsgymnasiets Ek13b (Ekonomiprogrammet åk 1) på hur det är att sköta ett företag. Genom att driva café ska de praktiskt tillägna sig kunskaper på detta område. Klassen tog tillfället i akt när kommunen och Falköping Nu, på jakt efter intresserade caféinnehavare, kom med idén.

– Kommunen frågade vem som ville driva caféet, säger läraren Lilian Odh. Eleverna nappade och föräldrarna tyckte det var bra att de fick något att göra under sommaren.

Hela projektet ingår i en kurs om entreprenörskap. Den hamnar utanför det vanliga terminsschemat och blir en högst handgriplig träning. De 21 eleverna i Ek13b måste göra tretton dagsarbeten för att fullfölja kursen.

Verksamheten är uppdelad på två olika försäljningsställen: en i Plantis och en vid Pankasjön. På premiärdagen var det Kajsa Sagebrand, Sofia Larsson och Matilda Melander som ansvarade för Plantis-caféet. I motionscentralen vid Pankasjön skötte Marcus Martinsson och Elina Karlén Andersson försäljningen.

– Det har inte varit så många här ännu, det är lite blåsigt idag, säger Elina.

Ek13b ska hålla caféverksamheten i gång fram till sista augusti.

Från och med helgen prövar Ållebergsgymnasiets Ek13b (Ekonomiprogrammet åk 1) på hur det är att sköta ett företag. Genom att driva café ska de praktiskt tillägna sig kunskaper på detta område. Klassen tog tillfället i akt när kommunen och Falköping Nu, på jakt efter intresserade caféinnehavare, kom med idén.

– Kommunen frågade vem som ville driva caféet, säger läraren Lilian Odh. Eleverna nappade och föräldrarna tyckte det var bra att de fick något att göra under sommaren.

Hela projektet ingår i en kurs om entreprenörskap. Den hamnar utanför det vanliga terminsschemat och blir en högst handgriplig träning. De 21 eleverna i Ek13b måste göra tretton dagsarbeten för att fullfölja kursen.

Verksamheten är uppdelad på två olika försäljningsställen: en i Plantis och en vid Pankasjön. På premiärdagen var det Kajsa Sagebrand, Sofia Larsson och Matilda Melander som ansvarade för Plantis-caféet. I motionscentralen vid Pankasjön skötte Marcus Martinsson och Elina Karlén Andersson försäljningen.

– Det har inte varit så många här ännu, det är lite blåsigt idag, säger Elina.

Ek13b ska hålla caféverksamheten i gång fram till sista augusti.

  • Jesper Sydhagen