18 jun 2014 10:59

23 jan 2015 15:45

Vildsvinssafari först ut i forntidsbyn

Ekehagens forntidsby säsongsöppnar på söndag med vildsvinssafari och arkeologirunda.

Vildsvinen är det som mest förknippas med forntidsbyn, näst efter att paddla stockbåtar. Och nu har vildsvinen fått en egen dag.

– På vildsvinssafarin nyanseras bilden av vildsvinet. Man får känna på riktiga skinn, se ett skeletterat vildsvinshuvud med stora betar och skjuta med pil och båge på ett låtsasvildsvin, säger arkeolog Egil Josefsson.

– Men man får också lära sig om grisen och vildsvinets stora betydelse för både religioner, krigare, fester och myter genom historien.

I vildsvinshägnet bor i dag galten Lovart, suggan Lillan och fyra kultingar. Alla barn som följer med på djurmatningen får vara med och ge vildsvinen äppelbitar.

Arkeologirunda och skola

För tredje året i rad genomförs en Arkeologirunda på Ekehagen, som antikrundan men med fornfynd. Den som har ett fynd hemma från Falbygden eller Ätradalen kan ta med sig detta på söndag där Ekehagens arkeologer finns på plats för att tyda och tolka fynden samt svara på frågor.

– Ingen kommer ta fynden från besökarna eller kräva att de ska lämnas in på museum.

Medan de vuxna får sina fynd undersökta av arkeologer kan barn som vill prova på att vara arkeolog för en dag. Tillsammans med en riktig arkeolog gör de en utgrävning och får därefter tolka fynden som hittats. Alla deltagare belönas med ett diplom, samt får ta med sig ett av fynden hem.

Vildsvinen är det som mest förknippas med forntidsbyn, näst efter att paddla stockbåtar. Och nu har vildsvinen fått en egen dag.

– På vildsvinssafarin nyanseras bilden av vildsvinet. Man får känna på riktiga skinn, se ett skeletterat vildsvinshuvud med stora betar och skjuta med pil och båge på ett låtsasvildsvin, säger arkeolog Egil Josefsson.

– Men man får också lära sig om grisen och vildsvinets stora betydelse för både religioner, krigare, fester och myter genom historien.

I vildsvinshägnet bor i dag galten Lovart, suggan Lillan och fyra kultingar. Alla barn som följer med på djurmatningen får vara med och ge vildsvinen äppelbitar.

Arkeologirunda och skola

För tredje året i rad genomförs en Arkeologirunda på Ekehagen, som antikrundan men med fornfynd. Den som har ett fynd hemma från Falbygden eller Ätradalen kan ta med sig detta på söndag där Ekehagens arkeologer finns på plats för att tyda och tolka fynden samt svara på frågor.

– Ingen kommer ta fynden från besökarna eller kräva att de ska lämnas in på museum.

Medan de vuxna får sina fynd undersökta av arkeologer kan barn som vill prova på att vara arkeolog för en dag. Tillsammans med en riktig arkeolog gör de en utgrävning och får därefter tolka fynden som hittats. Alla deltagare belönas med ett diplom, samt får ta med sig ett av fynden hem.

  • Rikard Jansson