09 jul 2014 06:00

23 jan 2015 15:46

Stålhand ska styra Botaniska

Bolum-bo ny chefträdgårdsmästare

I oktober gör Anders Stålhand i Bolum sin första dag på nya jobbet. Och det är något av ett drömjobb. Han tar nämligen över chefsträdgårdsmästarrollen för nordens största botaniska park.

Anders Stålhand var inte på jakt efter ett nytt jobb när möjligheten presenterades för honom. Det egna företaget och rollerna som programledare i TV4:s Äntligen hemma och expert i tidningen Allt om trädgård upptog tillräckligt med tid.

– Men när jag läste i en branschtidning att Botaniska skulle lägga ut den här tjänsten kände jag att jag bara måste söka.

Rekryteringsprocessen var hård och över tre dagar lång.

– Jag blev korsförhörd av cheferna och fick som ett test helt oförberedd ställa mig och hålla tal eller presentera en budget. Det var jätteroligt men hårt. Jag tycker att det är skönt att ha gått igenom det. Nu vet de vem jag är och vad jag går för.

Framtidsplaner

Botaniska invigdes 1923. Trädgårdens 175 hektar rymmer mycket historia. Men det går inte bara att leva på det gamla meriter. Utveckling och uppdatering är två viktiga komponenter som Anders Stålhand i rollen som chefsträdgårdsmästare måste ta i beaktning.

– Det är ju det som är det kluriga. Men det finns en vilja hos ledningen att hålla Botaniska aktuellt och att röra verksamheten framåt. Och det tror jag också att man visar genom att anställa mig. En central del i uppdraget är att utveckla trädgården. Och jag kommer att ha mandat att göra det. Det är jäkligt najs.

Några större projekt som Anders Stålhand kommer att arbeta med är redan klara. Bland annat ska han vara delaktig i Göteborgs lustgårdar, en stor trädgårdsutställning som äger rum i Göteborg under 2016.

Anders Stålhand var inte på jakt efter ett nytt jobb när möjligheten presenterades för honom. Det egna företaget och rollerna som programledare i TV4:s Äntligen hemma och expert i tidningen Allt om trädgård upptog tillräckligt med tid.

– Men när jag läste i en branschtidning att Botaniska skulle lägga ut den här tjänsten kände jag att jag bara måste söka.

Rekryteringsprocessen var hård och över tre dagar lång.

– Jag blev korsförhörd av cheferna och fick som ett test helt oförberedd ställa mig och hålla tal eller presentera en budget. Det var jätteroligt men hårt. Jag tycker att det är skönt att ha gått igenom det. Nu vet de vem jag är och vad jag går för.

Framtidsplaner

Botaniska invigdes 1923. Trädgårdens 175 hektar rymmer mycket historia. Men det går inte bara att leva på det gamla meriter. Utveckling och uppdatering är två viktiga komponenter som Anders Stålhand i rollen som chefsträdgårdsmästare måste ta i beaktning.

– Det är ju det som är det kluriga. Men det finns en vilja hos ledningen att hålla Botaniska aktuellt och att röra verksamheten framåt. Och det tror jag också att man visar genom att anställa mig. En central del i uppdraget är att utveckla trädgården. Och jag kommer att ha mandat att göra det. Det är jäkligt najs.

Några större projekt som Anders Stålhand kommer att arbeta med är redan klara. Bland annat ska han vara delaktig i Göteborgs lustgårdar, en stor trädgårdsutställning som äger rum i Göteborg under 2016.

  • Axel Norén