10 jul 2014 06:00

23 jan 2015 15:46

Träffa Hallonflickan i Ekehagens forntidsby

ÅSARP: Stenåldersveckan startar

Stenåldersveckan är den största satsningen i Ekehagens forntidsby i sommar. Den inleds på torsdag och nyheten i år är en dramatiserad visning där besökarna får träffa Falbygdens egen stenålderskändis Hallonflickan.

Det är tolfte året i rad som stenåldersveckan arrangeras. Årets vecka har komprimerats till fyra dagar, men med mycket mer aktiviteter varje dag. Sedan många år är stenåldersveckan forntidsbyns mest besökta arrangemang med besökare från hela Sverige.

Arrangemangen utgår från Ekehagens pedagogiska ryggrad, handens pedagogik. Man lär sig genom att själv delta och prova olika hantverk och experiment. Varje dag finns det stenåldersmat att provsmaka och man kan öva sig i bågskytte, tillverka ett benhalsband, paddla stockbåt eller tillverka föremål av flinta.

Stenåldern är en lång tidsperiod och för att kunna visa hela har stenåldersveckan delats in i två olika teman. På torsdagen och fredagen står jägarstenåldern i fokus och de två sista dagarna är det bondestenåldern som levandegörs.

Hallonflickan offrades

En nyhet under årets stenåldersvecka är en dramatiserad visning. Det är en guidning i teaterform där besökarna flyttas tusentals år tillbaka i tiden och får träffa stenåldersmänniskor som berättar om sina öden.

Falbygdens egen stenålderskändis Hallonflickan, som sannolikt offrades i en mosse utanför Falköping, kommer att vara huvudperson och besökaren kommer att få veta mer om vad som kan ha hänt henne.

All verksamhet i Ekehagens forntidsby utgår från kunskap från arkeologiska utgrävningar och hur man kan prova olika teorier med experimentell arkeologi. Under stenåldersveckan görs flera experiment.

Det är tolfte året i rad som stenåldersveckan arrangeras. Årets vecka har komprimerats till fyra dagar, men med mycket mer aktiviteter varje dag. Sedan många år är stenåldersveckan forntidsbyns mest besökta arrangemang med besökare från hela Sverige.

Arrangemangen utgår från Ekehagens pedagogiska ryggrad, handens pedagogik. Man lär sig genom att själv delta och prova olika hantverk och experiment. Varje dag finns det stenåldersmat att provsmaka och man kan öva sig i bågskytte, tillverka ett benhalsband, paddla stockbåt eller tillverka föremål av flinta.

Stenåldern är en lång tidsperiod och för att kunna visa hela har stenåldersveckan delats in i två olika teman. På torsdagen och fredagen står jägarstenåldern i fokus och de två sista dagarna är det bondestenåldern som levandegörs.

Hallonflickan offrades

En nyhet under årets stenåldersvecka är en dramatiserad visning. Det är en guidning i teaterform där besökarna flyttas tusentals år tillbaka i tiden och får träffa stenåldersmänniskor som berättar om sina öden.

Falbygdens egen stenålderskändis Hallonflickan, som sannolikt offrades i en mosse utanför Falköping, kommer att vara huvudperson och besökaren kommer att få veta mer om vad som kan ha hänt henne.

All verksamhet i Ekehagens forntidsby utgår från kunskap från arkeologiska utgrävningar och hur man kan prova olika teorier med experimentell arkeologi. Under stenåldersveckan görs flera experiment.