13 jul 2014 18:45

23 jan 2015 15:47

Ambassadör trampade till Falköping

USA-ambassadören Mark Brzezinski på besök

Under lördagen besökte USA:s ambassadör Mark Brzezinski Falköping. Besöket var ett stopp på den sju dagar långa cykelresa mellan Göteborg och Stockholm som han genomför tillsammans med sin personal.

Det var ingen kostymklädd, välkammad och stadsmannamässig ambassadör som rullade in i Falköping på lördagseftermiddagen. Snarare var det en svettig, utmattad och hungrig ambassadör med hjälmkalufs som steg av cykeln vid Falbygdens ost en timme efter utsatt tid efter att ha cyklat 98 kilometer från Alingsås.

– Jag tänker skylla på att jag flög hit från Washington i torsdags och att jag lider av jetlag istället för min dåliga kondition, Mark Brzezinski skämtsamt.

Kul och hedrande

Hemlighetsmakeriet kring besöket var stort, så stort att varken kommunens kommunikationschef Pascal Tshibanda eller kommunalrådet Ulf Eriksson visste hur det kom sig att den amerikanska ambassadören valt att göra ett besök i Falköping.

– Jag antar att det är säkerhetsskäl som gör att vi inte fått reda på så mycket om varför han valt att komma hit, det enda vi fått veta är att de vill lära sig mer om hållbar utveckling under sitt besök, berättade Pascal Tshibanda.

– Det känns ju jättekul och hedrande att de uppmärksammat det, eftersom just hållbar utveckling är något som vi arbetet målmedvetet med under flera år, menar Ulf Eriksson.

Exportera mera

När ambassadör Brzezinski var på plats framgick det klart och tydlig att syftet med besöket var att främja intresset för det frihandelsavtal som USA och EU vill upprätta och som nu är under utredning.

– Efter att ha varit här i tre timmar är mitt intryck att Falköping är en stad med lokala rötter som har en global räckvidd, både den lokala osten och den förnyelsebara energin skulle kunna exporteras, något som avtalet skulle främja, menade Mark Brzezinski.

Under besöket fick ambassadören åka biogasbuss och göra studiebesök på Falbygdens ost, Falbygdens Energis värmeverk och Nötcenter Viken AB.

Det var ingen kostymklädd, välkammad och stadsmannamässig ambassadör som rullade in i Falköping på lördagseftermiddagen. Snarare var det en svettig, utmattad och hungrig ambassadör med hjälmkalufs som steg av cykeln vid Falbygdens ost en timme efter utsatt tid efter att ha cyklat 98 kilometer från Alingsås.

– Jag tänker skylla på att jag flög hit från Washington i torsdags och att jag lider av jetlag istället för min dåliga kondition, Mark Brzezinski skämtsamt.

Kul och hedrande

Hemlighetsmakeriet kring besöket var stort, så stort att varken kommunens kommunikationschef Pascal Tshibanda eller kommunalrådet Ulf Eriksson visste hur det kom sig att den amerikanska ambassadören valt att göra ett besök i Falköping.

– Jag antar att det är säkerhetsskäl som gör att vi inte fått reda på så mycket om varför han valt att komma hit, det enda vi fått veta är att de vill lära sig mer om hållbar utveckling under sitt besök, berättade Pascal Tshibanda.

– Det känns ju jättekul och hedrande att de uppmärksammat det, eftersom just hållbar utveckling är något som vi arbetet målmedvetet med under flera år, menar Ulf Eriksson.

Exportera mera

När ambassadör Brzezinski var på plats framgick det klart och tydlig att syftet med besöket var att främja intresset för det frihandelsavtal som USA och EU vill upprätta och som nu är under utredning.

– Efter att ha varit här i tre timmar är mitt intryck att Falköping är en stad med lokala rötter som har en global räckvidd, både den lokala osten och den förnyelsebara energin skulle kunna exporteras, något som avtalet skulle främja, menade Mark Brzezinski.

Under besöket fick ambassadören åka biogasbuss och göra studiebesök på Falbygdens ost, Falbygdens Energis värmeverk och Nötcenter Viken AB.

  • Anna Leijon