17 jul 2014 06:00

23 jan 2015 15:47

"Roligt att spela något nytt"

TEATER: Flera Falköpingsbor i sommarens Charlie-uppsättningar

Ronja Rövardotter och Hans nåds maitresse. De föreställningarna är det premiär för med Charlies teater på fredag i Skara.
– Jättekul, Ronja har jag spelat tidigare men det blir roligt att spela något nytt också, säger Rasmus Kumpula från Högstena.

Det är sjätte året i rad som Charlies teater spelar utomhusteater på Båtmanshusets gård i Skara. Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren och Hans nåds maitresse av Hjalmar Bergman blir det i år.

– Det är andra gången vi kör Hjalmar Bergman och andra gången vi kör Astrid Lindgren, berättar My Wagelin, Falköping, som regisserar Ronja.

En dag i Rogers liv

Ronja Rövardotter känner nog de flesta till. Däremot kanske inte Hans nåds maitresse är fullt lika känd.

– Den handlar om baron Roger Bernhusen de Sars. Han är adelsman som bor på en herrgård, men han hade velat leva ett annat liv. Han har en massa pengar, men han är inte girig så han delar med sig, berättar Johanna Ström, Skara.

Han lever ett liv där den ena dagen är lik den andra.

– Utom just den här dagen då det händer något som vänder upp och ned på hans inrutade vardag.

Gör allt själva

Föreställningarna har premiär fredag den 18 juli och spelas fredag, lördag och söndag tre helger framöver. Ensemblen består av 21 ungdomar, varav de flesta är med i båda pjäserna. Det är arbete in i det sista.

– Ja, det kan man säga, säger My Wagelin.

– Det är som vanligt. Vi gör allt själva: Bygger scen, syr, målar, går på loppis, dansar, sjunger och repar, förklarar Johanna Ström som tycker det är kul att se utvecklingen från första årets lastpallar till en scen med tak över både den och publiken.

Gamla och nya Charlies

My och Johanna har varit med i sex respektive tre år. För Rasmus Kumpula från Högstena är det premiär i Charliesammanhang.

– Jag blev uppringd och fick frågan om jag hade något sommarjobb, det hade jag inte. När jag kom till Charlies fick jag två roller: Borka och Bergfeldt (en sliskig gubbe som spelar bort sina pengar), berättar Rasmus som gick ut estetprogrammet i Skara i somras.

Rollen som Mattis görs av Emanuel Blom, Falköping, som är med för andra året.

– Det är första gången jag spelar Ronja, det ska bli roligt att spela Mattis. Han är väldigt yvig som person, vi försöker ta ner honom lite, berättar Emanuel som spelar domprosten Per Hyltenius i den andra föreställningen.

Det är sjätte året i rad som Charlies teater spelar utomhusteater på Båtmanshusets gård i Skara. Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren och Hans nåds maitresse av Hjalmar Bergman blir det i år.

– Det är andra gången vi kör Hjalmar Bergman och andra gången vi kör Astrid Lindgren, berättar My Wagelin, Falköping, som regisserar Ronja.

En dag i Rogers liv

Ronja Rövardotter känner nog de flesta till. Däremot kanske inte Hans nåds maitresse är fullt lika känd.

– Den handlar om baron Roger Bernhusen de Sars. Han är adelsman som bor på en herrgård, men han hade velat leva ett annat liv. Han har en massa pengar, men han är inte girig så han delar med sig, berättar Johanna Ström, Skara.

Han lever ett liv där den ena dagen är lik den andra.

– Utom just den här dagen då det händer något som vänder upp och ned på hans inrutade vardag.

Gör allt själva

Föreställningarna har premiär fredag den 18 juli och spelas fredag, lördag och söndag tre helger framöver. Ensemblen består av 21 ungdomar, varav de flesta är med i båda pjäserna. Det är arbete in i det sista.

– Ja, det kan man säga, säger My Wagelin.

– Det är som vanligt. Vi gör allt själva: Bygger scen, syr, målar, går på loppis, dansar, sjunger och repar, förklarar Johanna Ström som tycker det är kul att se utvecklingen från första årets lastpallar till en scen med tak över både den och publiken.

Gamla och nya Charlies

My och Johanna har varit med i sex respektive tre år. För Rasmus Kumpula från Högstena är det premiär i Charliesammanhang.

– Jag blev uppringd och fick frågan om jag hade något sommarjobb, det hade jag inte. När jag kom till Charlies fick jag två roller: Borka och Bergfeldt (en sliskig gubbe som spelar bort sina pengar), berättar Rasmus som gick ut estetprogrammet i Skara i somras.

Rollen som Mattis görs av Emanuel Blom, Falköping, som är med för andra året.

– Det är första gången jag spelar Ronja, det ska bli roligt att spela Mattis. Han är väldigt yvig som person, vi försöker ta ner honom lite, berättar Emanuel som spelar domprosten Per Hyltenius i den andra föreställningen.