21 jul 2014 16:00

23 jan 2015 15:47

Nasco yankee meet firar 15 år

På lördag dundrar uppemot 1 500 vrålåk in på Falköpings flygplats. I år fyller Nasco yankee meet 15 år, och har vuxit konstant sedan starten.

På lördag är det dags för den femtonde upplagan av Nasco yankee meet på Falköpings flygplats. 1 500 fordon beräknas rulla in för att ställas ut för allmän beskådan och mellan 4 000-5 000 besökare väntas. När dag övergår i kväll börjar den verkliga folkfesten när cruisingen tar vid.

– Man vet inte riktigt hur många som kommer och tittar på cruisingen, men jag har hört siffror på mellan 10 000-15 000 personer, säger Klas Hermansson, ordförande i utställnings- och cruisingkommittén.

Blygsam start

Arrangemanget är egentligen tvådelat men delarna flyter in i varandra. Under dagen arrangeras en så kallad swap meet, en marknad där det säljs allt möjligt. Det blir mycket bildelar, men också en hel del retroprylar i 50- och 60-talsstuk.

Fokus ligger förstås på fordonen, men tanken är att hela Nasco yankee meet ska dofta av 1950- och 1960-talet. Därför arrangeras det bland annat modevisning med mode från de aktuella decennierna, dansuppvisning i samma andra med Candanza och HV-dans. Det blir också terrängkörning med jeep och stridsvagn, hunduppvisning och cheerleadingsuppvisning.

– Och så avslutar vi med prisutdelning och motorsprängning, säger Klas Hermansson.

När Nasco yankee meet först såg dagens ljus var det under betydlig blygsammare former.

– När Nasco yankee meet startade kom det någonstans mellan 250-300 fordon, och då var de som arrangerade då väldigt nöjda med det. Sedan har det bara ökat, och om man tittar på trenden inom fordonshobbyn ser man att den är på uppgång, säger Klas Hermansson.

På lördag är det dags för den femtonde upplagan av Nasco yankee meet på Falköpings flygplats. 1 500 fordon beräknas rulla in för att ställas ut för allmän beskådan och mellan 4 000-5 000 besökare väntas. När dag övergår i kväll börjar den verkliga folkfesten när cruisingen tar vid.

– Man vet inte riktigt hur många som kommer och tittar på cruisingen, men jag har hört siffror på mellan 10 000-15 000 personer, säger Klas Hermansson, ordförande i utställnings- och cruisingkommittén.

Blygsam start

Arrangemanget är egentligen tvådelat men delarna flyter in i varandra. Under dagen arrangeras en så kallad swap meet, en marknad där det säljs allt möjligt. Det blir mycket bildelar, men också en hel del retroprylar i 50- och 60-talsstuk.

Fokus ligger förstås på fordonen, men tanken är att hela Nasco yankee meet ska dofta av 1950- och 1960-talet. Därför arrangeras det bland annat modevisning med mode från de aktuella decennierna, dansuppvisning i samma andra med Candanza och HV-dans. Det blir också terrängkörning med jeep och stridsvagn, hunduppvisning och cheerleadingsuppvisning.

– Och så avslutar vi med prisutdelning och motorsprängning, säger Klas Hermansson.

När Nasco yankee meet först såg dagens ljus var det under betydlig blygsammare former.

– När Nasco yankee meet startade kom det någonstans mellan 250-300 fordon, och då var de som arrangerade då väldigt nöjda med det. Sedan har det bara ökat, och om man tittar på trenden inom fordonshobbyn ser man att den är på uppgång, säger Klas Hermansson.

  • Axel Norén