23 jul 2014 17:53

23 jan 2015 15:47

Foto:

Så var marknaderna för 1 000 år sedan

Till helgen arrangerar forntidsbyn en traditionell hantverksmarknad baserad på legenden om den helige Bertil.
– Det är fantastiskt att kunna bygga upp en traditionell hantverksmarknad med tusenåriga traditioner, säger arkeolog Egil Josefsson.

Det var 15 år sedan sist och arrangörerna hoppas detta kommer att bl ett återkommande evenemang. Under två dagar kommer tidsenliga sysslor och mystik att visas upp. Det var år 1008 Olof Skötkonung döptes av Sankt Sigrid. På plats fanns även lärljungen Bertil som sedan red genom hela Ätradalen och kristnade alla i sin väg. Kjetil den Okristne högg dock av hans huvud men där det landade utanför Blidsberg skedde omedelbart under och mirakel. Kjetil fick folket emot sig och satte sig i sin gravhög i förtid. Falbygden blev kristet med allt vad det innebar i form av handelsutbyte och marknader.

Just detta vill man fånga med en genuin marknad med tillverkning av föremål precis som man gjorde på dåtida järnåldern. Vid smedjan experimenterar "Järnstollarna från Tranemo" på lågteknologiskt vis och gör järn av rödjord. Alla kan prova på att smida och forma det hårda järnet. Man kan även lära sig om textil och göra egna flätor eller slunga band och prova på tillverkning av glaspärlor. På stora ängen finns själva marknaden med smaker, dofter, smycken, ringbrynjor, växtfärgning och naturligtvis närproducerad mat.

Bandet ”Gravrost” spelar musik och från Börstig kommer ponnyhästar och det finns även bågskytte och mycket annat med regelbundna guidningar.

Det var 15 år sedan sist och arrangörerna hoppas detta kommer att bl ett återkommande evenemang. Under två dagar kommer tidsenliga sysslor och mystik att visas upp. Det var år 1008 Olof Skötkonung döptes av Sankt Sigrid. På plats fanns även lärljungen Bertil som sedan red genom hela Ätradalen och kristnade alla i sin väg. Kjetil den Okristne högg dock av hans huvud men där det landade utanför Blidsberg skedde omedelbart under och mirakel. Kjetil fick folket emot sig och satte sig i sin gravhög i förtid. Falbygden blev kristet med allt vad det innebar i form av handelsutbyte och marknader.

Just detta vill man fånga med en genuin marknad med tillverkning av föremål precis som man gjorde på dåtida järnåldern. Vid smedjan experimenterar "Järnstollarna från Tranemo" på lågteknologiskt vis och gör järn av rödjord. Alla kan prova på att smida och forma det hårda järnet. Man kan även lära sig om textil och göra egna flätor eller slunga band och prova på tillverkning av glaspärlor. På stora ängen finns själva marknaden med smaker, dofter, smycken, ringbrynjor, växtfärgning och naturligtvis närproducerad mat.

Bandet ”Gravrost” spelar musik och från Börstig kommer ponnyhästar och det finns även bågskytte och mycket annat med regelbundna guidningar.

  • Robert Löfgren