25 jul 2014 14:10

23 jan 2015 15:47

Rekordvärme vid Pankasjön

I torsdags var det 30 grader varmt i skuggan och många tog chansen att åka till Pankasjön i Falköping. Sommarhettan höll i sig även under fredagen.

Denna konstgjorda sjö blev uppdämd till en branddamm 1890 och fick sitt smeknamn av vaktmästaren Pettersson som hade dåligt ställt och var ”socknapanke” och gick i matlag i Friggeråkers socken. Han fick dåtidens socialbidrag och kallades ”panken” Men vaktmästartjänsten gav honom ett nytt liv och han fick bo i backstugan vid skogsjön som då i vardagsmun fick namnet ”Pankasjön”. Idag är det en fantastiskt fin anläggning med motionscentral, beachvolleybana, permanenta grillar, dusch och bastu. Allt är gratis och navet i Mössebergs motionsområde. Även Falköpings camping besökare kan nyttja sjön på bekvämt promenadavstånd. Motionsanläggningen är öppet året om. Pankasjön är väldigt popluär hos barnfamiljer då det är lätt att få en överblick över området och man har en bra barnbrygga. En annan fördel med sjön är att det alltid finns plats på någon av sjöns stränder och även möjlighet till skugga i vissa skogspartier. Liastugan ligger även vid pankasjön där gamla slalombacken börjar.

– Det har varit en helt otrolig sommar. Vi har sålt slut all glass flera gånger. Anton Eriksson 17, år på företagslinjen på Ållebergsgymasiet och arbetet i Pankasjöns glasskiosk är en del av utbildningen.

Denna konstgjorda sjö blev uppdämd till en branddamm 1890 och fick sitt smeknamn av vaktmästaren Pettersson som hade dåligt ställt och var ”socknapanke” och gick i matlag i Friggeråkers socken. Han fick dåtidens socialbidrag och kallades ”panken” Men vaktmästartjänsten gav honom ett nytt liv och han fick bo i backstugan vid skogsjön som då i vardagsmun fick namnet ”Pankasjön”. Idag är det en fantastiskt fin anläggning med motionscentral, beachvolleybana, permanenta grillar, dusch och bastu. Allt är gratis och navet i Mössebergs motionsområde. Även Falköpings camping besökare kan nyttja sjön på bekvämt promenadavstånd. Motionsanläggningen är öppet året om. Pankasjön är väldigt popluär hos barnfamiljer då det är lätt att få en överblick över området och man har en bra barnbrygga. En annan fördel med sjön är att det alltid finns plats på någon av sjöns stränder och även möjlighet till skugga i vissa skogspartier. Liastugan ligger även vid pankasjön där gamla slalombacken börjar.

– Det har varit en helt otrolig sommar. Vi har sålt slut all glass flera gånger. Anton Eriksson 17, år på företagslinjen på Ållebergsgymasiet och arbetet i Pankasjöns glasskiosk är en del av utbildningen.

  • Robert Löfgren