07 aug 2014 18:43

23 jan 2015 15:48

Nu rivs Lantmännens silo bit för bit

Just nu tas Lantmännens silo ner bit för bit. Byggnaden har varit en del av Falköpings skyline utmed järnvägen i 41 år. På platsen ska Falköpings mejeri bygga ut sin verksamhet, troligtvis i november.

Majoriteten av Sveriges siloanläggningarna uppfördes under 1950-70-talet och står nu som minnesmärken över modernismen i landskapet, ofta kallas de ”Slättens skyskrapor”. På senare tid har de flesta siloanläggningar lagts ner. De ersätts av riktigt stora komplex som de i Lidköping eller Uddevalla. I Falköping dansar just nu en två tons betongkula längs den 48 meter höga byggnaden från en 62 meter hög kran. Det är Göteborgs företaget AF Decom som fått uppdraget och man räknar med att hålla på med kulan i cirka 6-7 veckor.

Janne Amby som är grävmaskinist på företaget berättar att det inte är så dramatiskt som man kan tro utan byggnaden tas ner bit för bit.

– Det går inte stressa med projekt av det här slaget, det tar den tid det tar!

Många åskådare

Man river inåt och många nyfikna samlas för att titta när ett av Falköpings höga minnesmärken försvinner för evigt. Silon byggdes 1973 och hann alltså bli 41 år. Den har dock inte varit i drift sedan 2006. Det finns ytterligare en silo kvar längre bort längs järnvägen som byggdes redan under kriget och stod klar 1944. Ett stort projekt på den tiden då armerad betong var helt nytt.

Lantmännens silon har rensats på asbest och man håller även på med ett omfattande arbete med miljösanering av tjära och aromatiska kolväten på området.

När rivningsarbetet är klart någon gång i november kommer Falköpings mejeri expandera i storlek.

Majoriteten av Sveriges siloanläggningarna uppfördes under 1950-70-talet och står nu som minnesmärken över modernismen i landskapet, ofta kallas de ”Slättens skyskrapor”. På senare tid har de flesta siloanläggningar lagts ner. De ersätts av riktigt stora komplex som de i Lidköping eller Uddevalla. I Falköping dansar just nu en två tons betongkula längs den 48 meter höga byggnaden från en 62 meter hög kran. Det är Göteborgs företaget AF Decom som fått uppdraget och man räknar med att hålla på med kulan i cirka 6-7 veckor.

Janne Amby som är grävmaskinist på företaget berättar att det inte är så dramatiskt som man kan tro utan byggnaden tas ner bit för bit.

– Det går inte stressa med projekt av det här slaget, det tar den tid det tar!

Många åskådare

Man river inåt och många nyfikna samlas för att titta när ett av Falköpings höga minnesmärken försvinner för evigt. Silon byggdes 1973 och hann alltså bli 41 år. Den har dock inte varit i drift sedan 2006. Det finns ytterligare en silo kvar längre bort längs järnvägen som byggdes redan under kriget och stod klar 1944. Ett stort projekt på den tiden då armerad betong var helt nytt.

Lantmännens silon har rensats på asbest och man håller även på med ett omfattande arbete med miljösanering av tjära och aromatiska kolväten på området.

När rivningsarbetet är klart någon gång i november kommer Falköpings mejeri expandera i storlek.

  • Robert Löfgren