13 aug 2014 15:03

23 jan 2015 15:48

Maggan är kattdetektiv

Maggan Asplund från Mårby har tagit hand om katter i hela sitt liv. Efter att antalet bortsprungna och upphittade katter ökat i både Falköping och Floby har hon startat en ny facebookgrupp som efterlyser bortsprungna katter och informerar om upphittade.

Det är ett detektivjobb att söka reda på en katts ägare. Ett arbete som uppskattas av det 100-talet medlemar som gruppen hittills fått. Och den har redan gett resultat.

– Katten Nelson gick och strök runt Mc Donalds. En jättefin gul katt som var chipsmärkt men inte registrerad. Efter tre veckor hittade vi ägaren.

Maggan berättar att det inte bara är viktigt att chipmärka sin katt utan att inte glömma att registrera ID nummret med namn och telefon så det går att leta rätt på ägaren. Nelsons ägare flyttade från landet in till staden och han rymde. Något som ofta händer med katter som får sina vardagsrutiner förändrade.

Tyvärr när hösten gör sitt framtåg kommer sommarkatterna fram. Hungriga och i uselt skick letar de efter mat och husrum. Något som tidigare var självklart för en familjemedlem som nu bara möts av en stängd dörr.

Ingen värme, vatten eller mat. Både på landet och i stan ”glömmer” folk bort att de haft en katt när de flyttar.

– Om man skaffar en katt måste man vara medveten om att det är en familjemedlem i kanske 20 år. Att kastrera, märka och registrera är ett måste. Är man inte beredd att ta den kostnaden ska man inte skaffa ett husdjur.

Maggan har själv fem katter, Kitty, Lillan, Lillen, Hogar och Snuttis. De har alla olika historik och personligheter, något som är charmen med just katter. Individualismen och att de har en egen agenda. Det betyder dock inte att de klarar sig själva.

Det är en myt att tamkatter överlever på egen hand ute i naturen. När vintern kommer dör de flesta av svält och kyla på det mest plågsamma sätt.

– Har er katt försvunnit kolla först garage, soprum och andra utrymmen hos grannar. Lägg sedan upp en bild på facebookgruppenmed beskrivning av katten, namn och telefonummer. Falköping är inte så stort och de som verkligen bryr sig om sina katter håller ihop.

Det är ett detektivjobb att söka reda på en katts ägare. Ett arbete som uppskattas av det 100-talet medlemar som gruppen hittills fått. Och den har redan gett resultat.

– Katten Nelson gick och strök runt Mc Donalds. En jättefin gul katt som var chipsmärkt men inte registrerad. Efter tre veckor hittade vi ägaren.

Maggan berättar att det inte bara är viktigt att chipmärka sin katt utan att inte glömma att registrera ID nummret med namn och telefon så det går att leta rätt på ägaren. Nelsons ägare flyttade från landet in till staden och han rymde. Något som ofta händer med katter som får sina vardagsrutiner förändrade.

Tyvärr när hösten gör sitt framtåg kommer sommarkatterna fram. Hungriga och i uselt skick letar de efter mat och husrum. Något som tidigare var självklart för en familjemedlem som nu bara möts av en stängd dörr.

Ingen värme, vatten eller mat. Både på landet och i stan ”glömmer” folk bort att de haft en katt när de flyttar.

– Om man skaffar en katt måste man vara medveten om att det är en familjemedlem i kanske 20 år. Att kastrera, märka och registrera är ett måste. Är man inte beredd att ta den kostnaden ska man inte skaffa ett husdjur.

Maggan har själv fem katter, Kitty, Lillan, Lillen, Hogar och Snuttis. De har alla olika historik och personligheter, något som är charmen med just katter. Individualismen och att de har en egen agenda. Det betyder dock inte att de klarar sig själva.

Det är en myt att tamkatter överlever på egen hand ute i naturen. När vintern kommer dör de flesta av svält och kyla på det mest plågsamma sätt.

– Har er katt försvunnit kolla först garage, soprum och andra utrymmen hos grannar. Lägg sedan upp en bild på facebookgruppenmed beskrivning av katten, namn och telefonummer. Falköping är inte så stort och de som verkligen bryr sig om sina katter håller ihop.

  • Robert Löfgren