14 aug 2014 12:26

23 jan 2015 15:48

Chans att kolla in fladdermöss

Med hjälp av fladdermusexperten Magnus Gelang arrangeras en fladdermusvandring vid Naturum på söndag.

Vid mörkets inbrott ändrar miljön vid Hornborgasjön karaktär. Det har åter blivit dags för sensommarens nattliga upptäcksfärder och möta fladdermössen som dansar i kapp med fjädermyggen.

– Det är en mycket speciell känsla att smyga ut i natten och plötsligt se en fladdermus svischa förbi. De är skickliga luftakrobater och det kan bli en riktig show ibland om man har tur, säger naturumföreståndaren Nina Backlund.

Är fladdermössen blodtörstiga vampyrer eller bara myggälskande sötnosar? Magnus Gelang, fladdermusexpert, hjälper till att upptäcka fladdermössen för både yngre och äldre samtidigt reda ut fakta och kittlande fantasi.

Fladdermössen räknades tidigare som skadedjur innan de fridlystes 1986. Fladdermössen älskar Hornborgasjön. Här har man hittat alla de 15 arter som finns i Västergötland. De älskar det omväxlande kulturlandskapet, gamla byggnader och närheten till vatten.

Vid mörkets inbrott ändrar miljön vid Hornborgasjön karaktär. Det har åter blivit dags för sensommarens nattliga upptäcksfärder och möta fladdermössen som dansar i kapp med fjädermyggen.

– Det är en mycket speciell känsla att smyga ut i natten och plötsligt se en fladdermus svischa förbi. De är skickliga luftakrobater och det kan bli en riktig show ibland om man har tur, säger naturumföreståndaren Nina Backlund.

Är fladdermössen blodtörstiga vampyrer eller bara myggälskande sötnosar? Magnus Gelang, fladdermusexpert, hjälper till att upptäcka fladdermössen för både yngre och äldre samtidigt reda ut fakta och kittlande fantasi.

Fladdermössen räknades tidigare som skadedjur innan de fridlystes 1986. Fladdermössen älskar Hornborgasjön. Här har man hittat alla de 15 arter som finns i Västergötland. De älskar det omväxlande kulturlandskapet, gamla byggnader och närheten till vatten.

  • Rikard Jansson