08 sep 2014 06:00

23 jan 2015 15:49

Naturum Hornborgasjön ska byggas om

Storsatsning ska uppdatera turistmålet

Nu ska 28 år gamla naturum vid Hornborgasjön byggas om. För ett år sedan startade Naturvårdsverket en stor satsning för att förbättra besöksmålet Hornborgasjön. Och nu startar en viktig del i den satsningen – ett invändigt nytt naturum klart nästa år.

Naturum och Trandansen ägs av Naturvårdsverket men förvaltas sedan 2002 av Länsstyrelsen i Västra Götaland. I mars förra året drog ett stort fyraårigt förnyelseprojekt igång vid Hornborgasjön. Syftet är att renovera och uppdatera både naturum och Trandansen. Detta för att förbättra för drygt 250 000 besökare årligen.

Med start denna månaden byggs naturum om invändigt av Asplunds bygg i Falköping. Den kommer att få en helt ny utställning som byggs av I.DE.I Concepts AB med Leo von Euler som utställningsproducent. Förhoppningen är att allt blir klart i mars nästa år, lagom till tranornas ankomst.

– Vi är taggade till tusen att ta tag i projektet, säger Torbjörn Åberg, vd på I.DE.I Concepts.

Ombyggnationen kommer resultera i en utställningsal med öppen planlösning och högt i tak, nya toaletter, personalutrymmen och en mer tillgänglighetsanpassad spång ut till naturum.

– Hornborgasjön och dess omgivningar har mycket att erbjuda besökaren. I och med ombyggnationen kan vi bemöta våra besökare på bästa möjliga sätt, säger Anders Bergström, platschef vid Hornborgasjön.

Naturum och Trandansen ägs av Naturvårdsverket men förvaltas sedan 2002 av Länsstyrelsen i Västra Götaland. I mars förra året drog ett stort fyraårigt förnyelseprojekt igång vid Hornborgasjön. Syftet är att renovera och uppdatera både naturum och Trandansen. Detta för att förbättra för drygt 250 000 besökare årligen.

Med start denna månaden byggs naturum om invändigt av Asplunds bygg i Falköping. Den kommer att få en helt ny utställning som byggs av I.DE.I Concepts AB med Leo von Euler som utställningsproducent. Förhoppningen är att allt blir klart i mars nästa år, lagom till tranornas ankomst.

– Vi är taggade till tusen att ta tag i projektet, säger Torbjörn Åberg, vd på I.DE.I Concepts.

Ombyggnationen kommer resultera i en utställningsal med öppen planlösning och högt i tak, nya toaletter, personalutrymmen och en mer tillgänglighetsanpassad spång ut till naturum.

– Hornborgasjön och dess omgivningar har mycket att erbjuda besökaren. I och med ombyggnationen kan vi bemöta våra besökare på bästa möjliga sätt, säger Anders Bergström, platschef vid Hornborgasjön.

  • Rikard Jansson