13 sep 2014 06:00

23 jan 2015 15:50

Anna är Kurortens första sommelier

FALKÖPING: Anna Bertilsson är Kurorten i Falköpings första sommelier

Efter ett års utbildning klarade 26-åriga Anna Bertilsson i tisdags sommelierprovet på Vinkällan i Göteborg. Det gör henne till Kurorten Mössebergs första sommelier, där hon sedan tidigare arbetar som servitris.

Samtidigt som Vartoftabon Anna Bertilsson har arbetat som servitris på Kurorten Mösseberg i Falköping, så har hon under det senaste året även studerat för att bli sommelier.

I tisdags genomförde Anna slutprovet på vinkällan i Göteborg.

– Provet bestod av flera delar, varav en skriftlig tenta, en muntlig presentation och ett blindtest, säger Anna.

– Mina resultat visade sig vara väldigt bra. På den skriftliga tentan var jag bara fyra poäng ifrån maxpoängen, säger hon.

Tävlingserbjudande

Efter Annas lyckade provresultat vill nu Vinkällan att hon ska representera dem i en rikstäckande tävling i oktober.

– Det är otroligt smickrande att ha fått förfrågan att bli en av dem som representerar Vinkällan, säger Anna och fortsätter:

– Jag har fortfarande inte bestämt mig för ifall jag ska ställa upp eller inte. Det kommer bero helt på hur mycket tid jag kommer ha för att förbereda mig. En sådan tävling är inte något man vill komma oförberedd till.

Imponerande kunskap

Den nya titeln som sommelier är inget som enligt Anna själv kommer påverka henne något större.

– Det är alltid roligt att framstå som kunnig och verka proffsig inför gästerna. För mig är det viktigt att alltid kunna komma med kunniga svar och rekommendationer, och det är egentligen den huvudsakliga anledningen till att jag tog steget och utbildade mig, säger hon.

– Jag är inte helt säker, men jag tror att jag kan vara den första sommelieren i Falköping. Åtminstone är jag den första på Kurorten, säger Anna och menar att det är vanligare att sommelierer arbetar i storstäder.

Samtidigt som Vartoftabon Anna Bertilsson har arbetat som servitris på Kurorten Mösseberg i Falköping, så har hon under det senaste året även studerat för att bli sommelier.

I tisdags genomförde Anna slutprovet på vinkällan i Göteborg.

– Provet bestod av flera delar, varav en skriftlig tenta, en muntlig presentation och ett blindtest, säger Anna.

– Mina resultat visade sig vara väldigt bra. På den skriftliga tentan var jag bara fyra poäng ifrån maxpoängen, säger hon.

Tävlingserbjudande

Efter Annas lyckade provresultat vill nu Vinkällan att hon ska representera dem i en rikstäckande tävling i oktober.

– Det är otroligt smickrande att ha fått förfrågan att bli en av dem som representerar Vinkällan, säger Anna och fortsätter:

– Jag har fortfarande inte bestämt mig för ifall jag ska ställa upp eller inte. Det kommer bero helt på hur mycket tid jag kommer ha för att förbereda mig. En sådan tävling är inte något man vill komma oförberedd till.

Imponerande kunskap

Den nya titeln som sommelier är inget som enligt Anna själv kommer påverka henne något större.

– Det är alltid roligt att framstå som kunnig och verka proffsig inför gästerna. För mig är det viktigt att alltid kunna komma med kunniga svar och rekommendationer, och det är egentligen den huvudsakliga anledningen till att jag tog steget och utbildade mig, säger hon.

– Jag är inte helt säker, men jag tror att jag kan vara den första sommelieren i Falköping. Åtminstone är jag den första på Kurorten, säger Anna och menar att det är vanligare att sommelierer arbetar i storstäder.

  • Erica Augustsson