27 okt 2014 16:58

23 jan 2015 15:53

Klurigt och läskigt höstlov på Dalénium

Flera shower att välja mellan och nya möjligheter att skruva isär och bygga saker. Dalénium stod redo första dagen på höstlovet, men redan på onsdag kväll växlar upplevelsecentrumet upp med läskigt halloweenfirande.

Under förmiddagarna förevisas Daléniums klassiska gasshow. Frida Skoog visade hur man på ett pedagogiskt sätt kan lära sig om något som varken syns, smakar eller luktar något. Under eftermiddagarna så har upplevelsecentrumet ljudshow.

– Vi går igenom vad som gör ljud till musik och avslutar med att spela på en laserharpa, säger Frida Skoog.

”Skruva och bygga”

Har du fått höra hemma att du inte får plocka sönder något som fungerar? Men ändå är nyfiken på hur elektronik ser ut inuti? Då kan du med fördel ta plats på andra våning på Dalénium där det är ”skruva och pilla-verkstad”.

Och skulle man längta tillbaka till mattelektionerna under höstlovet så finns det olika klurigheter att fundera över i matterummet. Den som är mer nyfiken på att bygga saker kan ta med sin familj och bygga en kulbana.

Men redan nu förbereds det för halloween. För första gången har upplevelsecentrumet öppet en kväll på höstlovet och på onsdag kväll är det Halloweenfirande med tillägget: ”lite snällare, mycket smartare”.

– Vi kommer att visa en lite mer spöklik lasershow än vanligt bland annat.

Ett nytt laserrum har öppet där man kan prova på att ta sig igenom en laserhinderbana som den som sett filmen ”Entrapment” kanske känner igen sig i. I ytterligare ett av rummen förbereds dessutom läskiga projiceringar på väggarna.

– Det ska bli spännande och kommer inte att bli fullt så otäckt som på spökvandringar. Lite mer vetenskapsinriktat, säger pedagog Mattias Lundell.

Som vanligt är även det ordinarie utbudet tillgängligt.

– Vi har gjort vattenexperiment och testat reaktionsväggen, säger Rose-Marie Dittmer som var där med barnbarnen Vanja och Felicia.

Under förmiddagarna förevisas Daléniums klassiska gasshow. Frida Skoog visade hur man på ett pedagogiskt sätt kan lära sig om något som varken syns, smakar eller luktar något. Under eftermiddagarna så har upplevelsecentrumet ljudshow.

– Vi går igenom vad som gör ljud till musik och avslutar med att spela på en laserharpa, säger Frida Skoog.

”Skruva och bygga”

Har du fått höra hemma att du inte får plocka sönder något som fungerar? Men ändå är nyfiken på hur elektronik ser ut inuti? Då kan du med fördel ta plats på andra våning på Dalénium där det är ”skruva och pilla-verkstad”.

Och skulle man längta tillbaka till mattelektionerna under höstlovet så finns det olika klurigheter att fundera över i matterummet. Den som är mer nyfiken på att bygga saker kan ta med sin familj och bygga en kulbana.

Men redan nu förbereds det för halloween. För första gången har upplevelsecentrumet öppet en kväll på höstlovet och på onsdag kväll är det Halloweenfirande med tillägget: ”lite snällare, mycket smartare”.

– Vi kommer att visa en lite mer spöklik lasershow än vanligt bland annat.

Ett nytt laserrum har öppet där man kan prova på att ta sig igenom en laserhinderbana som den som sett filmen ”Entrapment” kanske känner igen sig i. I ytterligare ett av rummen förbereds dessutom läskiga projiceringar på väggarna.

– Det ska bli spännande och kommer inte att bli fullt så otäckt som på spökvandringar. Lite mer vetenskapsinriktat, säger pedagog Mattias Lundell.

Som vanligt är även det ordinarie utbudet tillgängligt.

– Vi har gjort vattenexperiment och testat reaktionsväggen, säger Rose-Marie Dittmer som var där med barnbarnen Vanja och Felicia.

  • Rikard Jansson