03 nov 2014 19:11

23 jan 2015 15:53

Övningsanläggning för signalteknik invigdes

"Inte alltid gått enligt tidtabell"

Den nya övningsanläggningen för de studenter som nyligen påbörjat sin yrkeshögskoleutbildning i signalteknik invigdes på måndagen. 200 meter järnvägsspår med signalteknik står nu färdigt vid Brogärdesområdet i Falköping.

För 418 dagar sedan lämnade Lärcenter in en ansökan om att få starta en yrkeshögskoleutbildning i Signalteknik. För 281 dagar sedan fick de ett ja och enligt Sandra Lindgren, som är utbildningsledare för YH-utbildningar, var det med skräckblandad förtjusning som beskedet togs emot.

– Planeringsarbetet har inte varit helt lätt, ibland har det varit totalstopp, ibland har det gått som på räls, det har inte alltid gått enligt tidtabell och det har varit en och annan urspåring, sa hon lite skämtsamt när hon hälsade välkommen till måndagens invigning.

Stor verklighetsförankring

Den nya anläggningen består av 200 meter spår och ett stickspår som studenterna ska kunna öva på.

– De kommer kunna öva på all tänkbar signalteknik som det behöver kunna när de kommer ut i arbetslivet, berättar Lindgren och fortsätter.

– Till skillnad från motsvarande utbildning i Nässjö så ligger ju vår övningsanläggning mitt i ett aktivt spårområde där den dagliga verksamheten pågår hela tiden, det ger ju studenterna väldigt stor verklighetsförankring.

Behov av arbetskraft

Idén till att starta en utbildning uppkom bland annat efter att regeringen beslutat om ny infrastruktursplan som innebär att 86 miljarder kronor avsätts för drift, underhåll och investeringar av statliga järnvägar.

– Vi såg att det kommer finnas ett behov av arbetskraft och eftersom Falköping är en järnvägsknut känns det naturligt att vi ska ha en utbildning här, menar Sandra Lindgren.

Utbildningen och anläggningen har skapats genom ett samarbete mellan Lärcenter, BS Verkstäder, Infranord, Trafikverket och en ledningsgrupp bestående av olika branschföretag.

För 418 dagar sedan lämnade Lärcenter in en ansökan om att få starta en yrkeshögskoleutbildning i Signalteknik. För 281 dagar sedan fick de ett ja och enligt Sandra Lindgren, som är utbildningsledare för YH-utbildningar, var det med skräckblandad förtjusning som beskedet togs emot.

– Planeringsarbetet har inte varit helt lätt, ibland har det varit totalstopp, ibland har det gått som på räls, det har inte alltid gått enligt tidtabell och det har varit en och annan urspåring, sa hon lite skämtsamt när hon hälsade välkommen till måndagens invigning.

Stor verklighetsförankring

Den nya anläggningen består av 200 meter spår och ett stickspår som studenterna ska kunna öva på.

– De kommer kunna öva på all tänkbar signalteknik som det behöver kunna när de kommer ut i arbetslivet, berättar Lindgren och fortsätter.

– Till skillnad från motsvarande utbildning i Nässjö så ligger ju vår övningsanläggning mitt i ett aktivt spårområde där den dagliga verksamheten pågår hela tiden, det ger ju studenterna väldigt stor verklighetsförankring.

Behov av arbetskraft

Idén till att starta en utbildning uppkom bland annat efter att regeringen beslutat om ny infrastruktursplan som innebär att 86 miljarder kronor avsätts för drift, underhåll och investeringar av statliga järnvägar.

– Vi såg att det kommer finnas ett behov av arbetskraft och eftersom Falköping är en järnvägsknut känns det naturligt att vi ska ha en utbildning här, menar Sandra Lindgren.

Utbildningen och anläggningen har skapats genom ett samarbete mellan Lärcenter, BS Verkstäder, Infranord, Trafikverket och en ledningsgrupp bestående av olika branschföretag.

  • Anna Leijon