10 nov 2014 21:41

23 jan 2015 15:53

Kura skymning lockade i höstmörkret

FALKÖPING: Tradition lever vidare

Runt 60 personer lyssnade igår kväll på högläsning under Kura Skymning på Falköpings stadsbibliotek. Berit Karlsson och Seija Kesseli Olson läste ur Stallo av Stefan Spjuts respektive Pappan och havet av Tove Jansson.

När mörkret sänkt sig utanför Falköpings stadsbibliotek samlades ett 60-tal personer under tisdagskvällen hörsalen i bibliotekets källare. Till dramatiska toner av Hugo Alfvén slog de sig ner på stolarna framför scenen där kandelaberns fem ljus brann och skänkte ett mystiskt sken över lokalen.

-19.00 är ett magiskt klockslag för Kura Skymning sammanhang, för vi börjar alltid läsa klockan 19.00, berättade Kerstin Arnesson från Föreningen Norden när hon hälsade välkommen.

Skrämmande och otäckt

Kura Skumning inleder Nordiska biblioteksveckan och på 2000 olika platser i Norden och Baltikum samlas människor och lyssnar på högläsning på exakt samma klockslag.

- I år har vi valt temat Troll i Norden och vi kommer få höra en hel del både skrämmande och otäcka saker, så vi kommer nog behöva en stärkande kopp kaffe när vi bryter för det, sa Kerstin lite skämtsamt.

Samiskt och Finlandsvenskt

Först ut att högläsa var Berit Karlsson som läste Stefan Spjuts spänningsroman om jättar och troll som härstammar ur den samiska mytologin. Därefter var det Seija Kesseli Olsons tur att läsa ut Tove Janssons Pappan och havet.

- Seija har finska rötter och kan förmedla Toves text på det typiska finlandssvenska språket, menade Kerstin Arnesson.

När mörkret sänkt sig utanför Falköpings stadsbibliotek samlades ett 60-tal personer under tisdagskvällen hörsalen i bibliotekets källare. Till dramatiska toner av Hugo Alfvén slog de sig ner på stolarna framför scenen där kandelaberns fem ljus brann och skänkte ett mystiskt sken över lokalen.

-19.00 är ett magiskt klockslag för Kura Skymning sammanhang, för vi börjar alltid läsa klockan 19.00, berättade Kerstin Arnesson från Föreningen Norden när hon hälsade välkommen.

Skrämmande och otäckt

Kura Skumning inleder Nordiska biblioteksveckan och på 2000 olika platser i Norden och Baltikum samlas människor och lyssnar på högläsning på exakt samma klockslag.

- I år har vi valt temat Troll i Norden och vi kommer få höra en hel del både skrämmande och otäcka saker, så vi kommer nog behöva en stärkande kopp kaffe när vi bryter för det, sa Kerstin lite skämtsamt.

Samiskt och Finlandsvenskt

Först ut att högläsa var Berit Karlsson som läste Stefan Spjuts spänningsroman om jättar och troll som härstammar ur den samiska mytologin. Därefter var det Seija Kesseli Olsons tur att läsa ut Tove Janssons Pappan och havet.

- Seija har finska rötter och kan förmedla Toves text på det typiska finlandssvenska språket, menade Kerstin Arnesson.

  • Anna Leijon