14 nov 2014 15:45

23 jan 2015 15:54

Författare och musiker om resandefolket

Föreställningen ”Resandeblod” skildrar starkt resandefolkets svårigheter över åren. Falköpingsbor fick möjlighet att ta del av dessa berättelser.

På torsdag kväll hade runt trettio personer tagit sig till hörsalen på biblioteket för att ta del av en berättelse om resandefolket i Sverige. Författaren Bennie Åkerfeldt och musikern Pelle Jageby, vilka har gett ut böcker och skivor som behandlar ämnet, har uppträtt i Falköping tidigare. Nu har arrangörerna ABF och biblioteket inbjudit dem tillbaka med anledning av den pågående utställningen ”Vi är romer”.

Förföljelse

Deras föreställning ”Resandeblod”är en historisk resa som följer resandefolkets många år av svårigheter, nöd och förföljelse i Sverige. Namnet kommer av den gamla myten om att dessa människor har resandet i blodet. Livsöden och berättelser tagna från Åkerfeldts släkt och andra resande varvas med relaterande sånger på flera språk, däribland romani.

Rasbiologi

De mörka episoderna i svensk historia är många. Det görs bland annat nedslag i rasbiologins och tvångssteriliseringarnas era. Det berättas om diskriminering från myndighetshåll, om protokoll från kommunstämmor som vittnar om yrkanden på arbetsläger för resande och till och med ett förslag om skottpengar på dem. Det hela avrundas med en koppling till främlingsfientlighet i vår egen tid, dess fara och vikten av att förhindra dess utbredning.

På torsdag kväll hade runt trettio personer tagit sig till hörsalen på biblioteket för att ta del av en berättelse om resandefolket i Sverige. Författaren Bennie Åkerfeldt och musikern Pelle Jageby, vilka har gett ut böcker och skivor som behandlar ämnet, har uppträtt i Falköping tidigare. Nu har arrangörerna ABF och biblioteket inbjudit dem tillbaka med anledning av den pågående utställningen ”Vi är romer”.

Förföljelse

Deras föreställning ”Resandeblod”är en historisk resa som följer resandefolkets många år av svårigheter, nöd och förföljelse i Sverige. Namnet kommer av den gamla myten om att dessa människor har resandet i blodet. Livsöden och berättelser tagna från Åkerfeldts släkt och andra resande varvas med relaterande sånger på flera språk, däribland romani.

Rasbiologi

De mörka episoderna i svensk historia är många. Det görs bland annat nedslag i rasbiologins och tvångssteriliseringarnas era. Det berättas om diskriminering från myndighetshåll, om protokoll från kommunstämmor som vittnar om yrkanden på arbetsläger för resande och till och med ett förslag om skottpengar på dem. Det hela avrundas med en koppling till främlingsfientlighet i vår egen tid, dess fara och vikten av att förhindra dess utbredning.

  • Jesper Sydhagen

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.