17 nov 2014 13:29

23 jan 2015 15:54

Blåskonserter av amatörmusiker

Kurs med internationell dirigent

Helgen bjöd på blåsmusik i Falköping. En orkester bestående av amatörmusiker från trakten hade tillfälle att visa prov på sin skicklighet. Med dem fanns en renommerad dirigent.

Under helgen bjöds det på blåsmusik vid två tillfällen i Falköping. Skaraborgs blåsarsymfoniker är namnet på en årlig kurs för amatörmusiker som har tränat ihop för att sedan spela inför publik. Som namnet indikerar kommer de från olika delar av Skaraborg. Utöver några få personer på slagverk spelade samtliga någon form av blåsinstrument. Lördagens framförande ägde rum på Mössebergsgården och på söndagen spelade de i Ållebergsgymnasiets entréhall.

Erfaren dirigent

Till sin hjälp hade musikerna dirigenten Glenn Mossop, med många års erfarenhet och internationell aktning. Han presenterade musikvalen och fick till stånd en samordnad och välljudande orkester. Den varierade repertoaren krävde mångsidiga färdigheter. Den omfattade bland annat folkdoftande verk av Vaughan Williams, spanska takter och satsen ”Mars” från Holsts orkestersvit ”Planeterna”. Dessutom fanns där ett arrangemang av Bengt Olausson, hemmahörande i Falköping. Konserterna pågick i en dryg halvtimme och fick varmt bemötande från publiken.

Under helgen bjöds det på blåsmusik vid två tillfällen i Falköping. Skaraborgs blåsarsymfoniker är namnet på en årlig kurs för amatörmusiker som har tränat ihop för att sedan spela inför publik. Som namnet indikerar kommer de från olika delar av Skaraborg. Utöver några få personer på slagverk spelade samtliga någon form av blåsinstrument. Lördagens framförande ägde rum på Mössebergsgården och på söndagen spelade de i Ållebergsgymnasiets entréhall.

Erfaren dirigent

Till sin hjälp hade musikerna dirigenten Glenn Mossop, med många års erfarenhet och internationell aktning. Han presenterade musikvalen och fick till stånd en samordnad och välljudande orkester. Den varierade repertoaren krävde mångsidiga färdigheter. Den omfattade bland annat folkdoftande verk av Vaughan Williams, spanska takter och satsen ”Mars” från Holsts orkestersvit ”Planeterna”. Dessutom fanns där ett arrangemang av Bengt Olausson, hemmahörande i Falköping. Konserterna pågick i en dryg halvtimme och fick varmt bemötande från publiken.

  • Jesper Sydhagen