05 dec 2014 07:51

23 jan 2015 15:55

Författare föreläste om stress

Två gånger intogs Stadsteaterns scen av författaren Jan Tern. Hans föreläsning handlade om stress.

Jan Tern har personlig erfarenhet av jobbrelaterad stress. På detta ämne och andra hälsofrågor har han skrivit böcker. Han har också arbetat med att utveckla friskvård, bland annat på Volvo.

Nu har han tagit föreläsningen ”26 timmar per dygn?” till Falköping. Den framfördes vid två separata tillfällen häromdagen och arrangerades av Folkhälsorådet och kommunen.

Titeln syftar på den stressade moderna människans behov av fler timmar på dygnet för att hinna med sina göromål. Detta är temat i boken ”26 timmarsdygnet” som Tern har skrivit tillsammans med Hans Blücher.

Interaktion med publiken

Med humor och inlevelse lyckades Tern med sin föreläsning nå fram med budskapet. Interaktion med publiken är också en metod han använder.

Utöver en frågesport med handuppräckning gjorde de tillsammans en andningsövning som gör att huvudet går att vrida längre. Med det bevisade han att kroppen fungerar bättre i avslappnat tillstånd. Träning är överhuvudtaget ett viktigt inslag i föreläsningen. Muskelaktiviteten påverkar hjärnan positivt vilket minskar stress. Vissa former av träning lämpar sig dock bättre än andra och det ska vara i rätt omfattning. Tern menar inte minst att återhämtning är basen för prestation.

Positiva tankar

Tern betonar vikten av att tänka positivt. Teorin sammanfattar han med en mening:

– Det du fokuserar på får du mer av. Positiva tankar har större inverkan på vårt välmående än man kan tro. Placeboeffektens kraft har tydligt visat det. Negativa tankar, å andra sidan, fokuserar mer på hindren än på målet.

Jan Tern har personlig erfarenhet av jobbrelaterad stress. På detta ämne och andra hälsofrågor har han skrivit böcker. Han har också arbetat med att utveckla friskvård, bland annat på Volvo.

Nu har han tagit föreläsningen ”26 timmar per dygn?” till Falköping. Den framfördes vid två separata tillfällen häromdagen och arrangerades av Folkhälsorådet och kommunen.

Titeln syftar på den stressade moderna människans behov av fler timmar på dygnet för att hinna med sina göromål. Detta är temat i boken ”26 timmarsdygnet” som Tern har skrivit tillsammans med Hans Blücher.

Interaktion med publiken

Med humor och inlevelse lyckades Tern med sin föreläsning nå fram med budskapet. Interaktion med publiken är också en metod han använder.

Utöver en frågesport med handuppräckning gjorde de tillsammans en andningsövning som gör att huvudet går att vrida längre. Med det bevisade han att kroppen fungerar bättre i avslappnat tillstånd. Träning är överhuvudtaget ett viktigt inslag i föreläsningen. Muskelaktiviteten påverkar hjärnan positivt vilket minskar stress. Vissa former av träning lämpar sig dock bättre än andra och det ska vara i rätt omfattning. Tern menar inte minst att återhämtning är basen för prestation.

Positiva tankar

Tern betonar vikten av att tänka positivt. Teorin sammanfattar han med en mening:

– Det du fokuserar på får du mer av. Positiva tankar har större inverkan på vårt välmående än man kan tro. Placeboeffektens kraft har tydligt visat det. Negativa tankar, å andra sidan, fokuserar mer på hindren än på målet.

  • Jesper Sydhagen

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.