09 dec 2014 18:11

23 jan 2015 15:55

Nobelväskans hemlighet avslöjas

I veckorna bjuder Dalenium in skolklasser för att upplysa dem om vetenskapsmannen Alfred Nobel. Programmet är utformat att vara lärande och interaktivt.

När höstterminen närmar sig sitt slut får lågstadiebarnen vara med om något speciellt i vetenskapens tecken. Varje dag under december åker två eller tre skolklasser, i första hand årskurs ett till tre, till Dalenium i Stenstorp för att uppleva ”Nobelväskans hemlighet”.

Nobelmuseet

Det är ett program utvecklat på Nobelmuséet i Stockholm och som turnerar runt i Sverige. Syftet är göra barnen bekanta med en av Sveriges viktigaste uppfinnare och stiftaren av världens största vetenskapspris.

– Vi ska göra en tidsresa till 1800-talet. Till San Remo, där Nobel levde på den tiden. Barnen får lära känna honom och hans idéer, säger pedagogen Per-Olof Blad.

Programmet, som är närmare femtio minuter långt, uppmuntrar deltagande och diskussion. Det leds av Per-Olof Blad och Annika Åkesson. Man får bland annat veta vad Nobel hade i sin väska. Dessutom ingår ett besök i hans laboratorium där barnen får lösa en uppgift. Det hela avslutas med en film som handlar om de olika nobelpriserna.

Testamente

Efteråt ska barnen känna till Nobels testamente, i vilket han stiftade sitt pris för vetenskapliga och kulturella insatser för mänsklighetens nytta.

Med sig får barnen också ett häfte med uppgifter som ska gås igenom i klassrummen. För de äldre barnen i årskurs fyra och fem finns ett liknande program som är mer inriktat på vetenskapen snarare än den pedagogiska delen.

Premiär

Detta är första gången som ”Nobelväskans hemlighet”äger rum på Dalenium. Man har tidigare år i december också haft arrangemang för skolklasser, men då med jultema.

När höstterminen närmar sig sitt slut får lågstadiebarnen vara med om något speciellt i vetenskapens tecken. Varje dag under december åker två eller tre skolklasser, i första hand årskurs ett till tre, till Dalenium i Stenstorp för att uppleva ”Nobelväskans hemlighet”.

Nobelmuseet

Det är ett program utvecklat på Nobelmuséet i Stockholm och som turnerar runt i Sverige. Syftet är göra barnen bekanta med en av Sveriges viktigaste uppfinnare och stiftaren av världens största vetenskapspris.

– Vi ska göra en tidsresa till 1800-talet. Till San Remo, där Nobel levde på den tiden. Barnen får lära känna honom och hans idéer, säger pedagogen Per-Olof Blad.

Programmet, som är närmare femtio minuter långt, uppmuntrar deltagande och diskussion. Det leds av Per-Olof Blad och Annika Åkesson. Man får bland annat veta vad Nobel hade i sin väska. Dessutom ingår ett besök i hans laboratorium där barnen får lösa en uppgift. Det hela avslutas med en film som handlar om de olika nobelpriserna.

Testamente

Efteråt ska barnen känna till Nobels testamente, i vilket han stiftade sitt pris för vetenskapliga och kulturella insatser för mänsklighetens nytta.

Med sig får barnen också ett häfte med uppgifter som ska gås igenom i klassrummen. För de äldre barnen i årskurs fyra och fem finns ett liknande program som är mer inriktat på vetenskapen snarare än den pedagogiska delen.

Premiär

Detta är första gången som ”Nobelväskans hemlighet”äger rum på Dalenium. Man har tidigare år i december också haft arrangemang för skolklasser, men då med jultema.

  • Jesper Sydhagen