18 dec 2014 19:27

23 jan 2015 15:55

Hjälper behövande i Rumänien

Juletid handlar om att dela med sig och tänka på andra. Det har eleverna på Stenstorpsskolan tagit fasta på och under torsdagen samlade de in förnödenheter till behövande i Rumänien.

På torsdagsmorgonen gick det att likna Stenstorpsskolan med Tomtens julklappsverkstad. Mängder av smånissar, i form av skolans högstadieelever, arbetade flitigt med att sortera upp kläder och leksaker och slå in paket. För sjätte året i rad deltog nämligen skolan i insamlingen för att skänka förnödenheter till de som behöver det bättre.

– Jag fick idén till det här när jag såg hur de arbetade på Kinnarpskolan och tänkte att vi borde kunna göra något liknade här, säger Bengt Wigholm som arbetar som slöjdlärare och är initiativtagare till insamlingen.

Mer påtaglig

Stenstorpsskolan samarbetar med Slättsmissionens Hjälpande Hand och det som samlas in skickas till behövande i Rumänien.

– Just situationen i Rumänien är ju mer påtaglig i dag än när vi började med det här, menar han.

De insamlade sakerna skickas via Per Stridh på Skaraterminalen vidare till Rumänien.

– I början var det kanske en del föräldrar som var osäkra på om sakerna verkligen kom fram, men nu har de sett filmer och foton som visar att hjälpen kommer dit där den gör mest nytta, förklarar Bengt.

Bra att hjälpa

Eleverna har fått instruktioner att ta med sig saker som kläder, skor, filtar, leksaker, gosedjur och hygienprodukter. Paket med bra-att-ha-grejer som tandborste, tandkräm, tvål, ritpapper och kritor slogs in i med omslagspapper för att kunna delas ut som julklappar.

Några som tycker att insamlingen är ett bra initiativ är Merina Doverholm och Jonathan Löf i 8 A.

– Det känns bra att kunna hjälpa någon som har det svårt, säger de båda.

Sedan ett drygt år tillbaka finns PRO närvarande på Stenstorpsskolan och håller PROffskiosken öppen. När de hörde talas om insamlingen förra året bestämde de sig för att vara med och dra sitt strå till stacken.

450 kilo tvättmedel

I år bidrog de bland annat med 48 kartonger hygienprodukter, 450 kilo tvättmedel och sockar till ett värde av runt 8 000 kronor.

– Vi har varit ute på tiggarturné till olika företag runt om i Skaraborg och det är helt otroligt hur många som vill vara med och skänka produkter, säger Monika Segerfeldt från PRO.

På torsdagsmorgonen gick det att likna Stenstorpsskolan med Tomtens julklappsverkstad. Mängder av smånissar, i form av skolans högstadieelever, arbetade flitigt med att sortera upp kläder och leksaker och slå in paket. För sjätte året i rad deltog nämligen skolan i insamlingen för att skänka förnödenheter till de som behöver det bättre.

– Jag fick idén till det här när jag såg hur de arbetade på Kinnarpskolan och tänkte att vi borde kunna göra något liknade här, säger Bengt Wigholm som arbetar som slöjdlärare och är initiativtagare till insamlingen.

Mer påtaglig

Stenstorpsskolan samarbetar med Slättsmissionens Hjälpande Hand och det som samlas in skickas till behövande i Rumänien.

– Just situationen i Rumänien är ju mer påtaglig i dag än när vi började med det här, menar han.

De insamlade sakerna skickas via Per Stridh på Skaraterminalen vidare till Rumänien.

– I början var det kanske en del föräldrar som var osäkra på om sakerna verkligen kom fram, men nu har de sett filmer och foton som visar att hjälpen kommer dit där den gör mest nytta, förklarar Bengt.

Bra att hjälpa

Eleverna har fått instruktioner att ta med sig saker som kläder, skor, filtar, leksaker, gosedjur och hygienprodukter. Paket med bra-att-ha-grejer som tandborste, tandkräm, tvål, ritpapper och kritor slogs in i med omslagspapper för att kunna delas ut som julklappar.

Några som tycker att insamlingen är ett bra initiativ är Merina Doverholm och Jonathan Löf i 8 A.

– Det känns bra att kunna hjälpa någon som har det svårt, säger de båda.

Sedan ett drygt år tillbaka finns PRO närvarande på Stenstorpsskolan och håller PROffskiosken öppen. När de hörde talas om insamlingen förra året bestämde de sig för att vara med och dra sitt strå till stacken.

450 kilo tvättmedel

I år bidrog de bland annat med 48 kartonger hygienprodukter, 450 kilo tvättmedel och sockar till ett värde av runt 8 000 kronor.

– Vi har varit ute på tiggarturné till olika företag runt om i Skaraborg och det är helt otroligt hur många som vill vara med och skänka produkter, säger Monika Segerfeldt från PRO.

  • Anna Leijon