02 jan 2015 17:00

23 jan 2015 15:56

Mös stoppar kosttillskott med hög magnesiumdos

Bringwell Sverige AB får inte släppa ut ett kosttillskott på marknaden på grund av för höga doser magnesium och zink.

Miljösamverkan östra Skaraborg stoppade 8/12 produkten med omedelbar verkan.

Bringwell överklagade och begärde att stoppet skulle hävas under den fortsatta juridiska processen (inhibition), men fick nej. Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att skyddet för konsumenter väger tyngre än olägenheten för Bringwell.

Nu får länsstyrelsens fortsatta prövning visa om stoppet är riktigt. Produkten (Wnt zma caps) innehåller dygnsdoser av magnesium och zink som ligger över de värden som Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (EFSA) satt upp som säkra enligt Mös.

Bringwell anser att beslutet är taget på lösa grunder och att EFSA:s nivåer bara är rekommendationer.

Miljösamverkan östra Skaraborg stoppade 8/12 produkten med omedelbar verkan.

Bringwell överklagade och begärde att stoppet skulle hävas under den fortsatta juridiska processen (inhibition), men fick nej. Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att skyddet för konsumenter väger tyngre än olägenheten för Bringwell.

Nu får länsstyrelsens fortsatta prövning visa om stoppet är riktigt. Produkten (Wnt zma caps) innehåller dygnsdoser av magnesium och zink som ligger över de värden som Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (EFSA) satt upp som säkra enligt Mös.

Bringwell anser att beslutet är taget på lösa grunder och att EFSA:s nivåer bara är rekommendationer.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.