07 jan 2015 07:00

23 jan 2015 15:56

Klassisk salongskonsert på Ranten

På trettondagen bjöd Rantens hotell in till en trevlig eftermiddag och kväll i den klassiska musikens tecken. Det var Falköpings Orkesterförening som för tredje gången gästade Rantens hotell och spelade i en fullsatt musiklokalen på andra våning. De bjöd på en riktig salongskonsert i klassisk hotellmiljö.

Detta var en extra konsert av föreningen som inte ingår i det vanliga abonnemanget. Man hade även middag innan på hotellet.

Konserten varade i en och en halvtimme och man hade en blandat repertoar av klassisk musik. Det var ett 70-tal åhörare i lokalen. Nästa arrangeman med Falköpings orkesterförening är den 22 februari då man spelar Chopins Pianokonsert Nr 1 med Gustav Jannert som solist.

Ett klarinettkonsertino av Tartini kommer att framföras med Ellinor Axelsson. Orkester framför även Beethovens 2:a Symfoni.

Falköpings Orkesterförening bildades redan 1919 och är snart en mycket pigg 100-åring. Det var banktjänstemannen Hjalmar Lundin och stationsföreståndare Gustaf Zellén som gjorde en kallelse till en amatörorkester i Falköping och sedan dess har orkestern hållit sig vid liv. 1951 inrättades den kommunala Musikskolan. Dess musikledare blev också orkesterns dirigent. Sedan den tiden har orkesterföreningen successivt ökat sina aktiviteter och förbättrat sin kvalitet. Musikskolans elever kom snart att rekryteras till att sitta i orkestern tillsammans med sina lärare. Många är de kända artister som konserterat med orkestern.

Sedan ett par år har orkesterföreningen separerats från Musikskolan. På 90 års-jubileumet 2009 tillsammans med Mössebergs Musikkår gästades man av Sveriges Orkesterförbund som förklarade att Falköpings kommun kan vara stolt över sitt musikliv och inte minst över att vi har en så aktiv och kvalitativt bra orkester.

Detta var en extra konsert av föreningen som inte ingår i det vanliga abonnemanget. Man hade även middag innan på hotellet.

Konserten varade i en och en halvtimme och man hade en blandat repertoar av klassisk musik. Det var ett 70-tal åhörare i lokalen. Nästa arrangeman med Falköpings orkesterförening är den 22 februari då man spelar Chopins Pianokonsert Nr 1 med Gustav Jannert som solist.

Ett klarinettkonsertino av Tartini kommer att framföras med Ellinor Axelsson. Orkester framför även Beethovens 2:a Symfoni.

Falköpings Orkesterförening bildades redan 1919 och är snart en mycket pigg 100-åring. Det var banktjänstemannen Hjalmar Lundin och stationsföreståndare Gustaf Zellén som gjorde en kallelse till en amatörorkester i Falköping och sedan dess har orkestern hållit sig vid liv. 1951 inrättades den kommunala Musikskolan. Dess musikledare blev också orkesterns dirigent. Sedan den tiden har orkesterföreningen successivt ökat sina aktiviteter och förbättrat sin kvalitet. Musikskolans elever kom snart att rekryteras till att sitta i orkestern tillsammans med sina lärare. Många är de kända artister som konserterat med orkestern.

Sedan ett par år har orkesterföreningen separerats från Musikskolan. På 90 års-jubileumet 2009 tillsammans med Mössebergs Musikkår gästades man av Sveriges Orkesterförbund som förklarade att Falköpings kommun kan vara stolt över sitt musikliv och inte minst över att vi har en så aktiv och kvalitativt bra orkester.

  • Robert Löfgren