08 jan 2015 06:00

23 jan 2015 15:56

Föräldraförening vill samverka mot droger

Drogsamordnare och fältassistenter föreläser i Stenstorpsskolans aula på tisdag kväll. Alla föräldrar till ungdomar på högstadiet på orten har fått en inbjudan.
– Vi vill få en samverkan med föräldrarna säger Marie Almberg genom Stenstorps föräldraförening.

Spice och trekantiga rosa ”stålmannenpiller”. Det är några av larmen om nya farliga droger i samhället den senaste tiden.

På nära håll

– Lärarna säger att det är lugnt, men droger finns ju på nära håll i samhället. När ungdomarna befinner sig ute riskerar de ju att komma i kontakt med det. Man måste agera förebyggande, menar Marie.

Tillsammans med Jessica Grehn och Helen Torstensson togs initiativet att arrangera föreläsningen. Drogsamordnare Bengt Nilsson och två fältassistenter kommer att ha en föreläsning på förmiddagen för ungdomarna. Under kvällen är det föräldrarnas tur. Inbjudan har skickats ut till alla högstadieföräldarr. Samtidigt väntas svar från Falköpingspolisen om deltagande.

– Förhoppningsvis kan minst en förälder till varje barn dyka upp.

Ingen attitydförändring

Det handlar alltså inte om någon attitydförändring hos ungdomarna.

– Nej faktiskt inte. Det är väldigt lugnt i Stenstorp. Men det är viktigt att få information om hur läget är för tillfället. Hur ungdomarna får tag på det? Därför är det bra at vi har med fältassistenter, och perfekt om polisen finns med.

Utbildningsprogram

Arrangörsgruppen har också inspirerats av det faktabaserade utbildningsprogrammet Effekt, utvecklat på Örebros universitet. Det är en fortsättning på det som tidigare gick under namnet ÖPP; Örebro PreventionsProgram och går att läsa mer om på projektwebben effekt.org. Det drogförebyggande informationsmaterialet vänder sig främst till föräldrar till elever i årskurs 7-9. För att skolorna ska få tillgång till Effekt betalar Sveriges kommuner en medlemsavgift. Kostnaden baseras på kommunens storlek.

Spice och trekantiga rosa ”stålmannenpiller”. Det är några av larmen om nya farliga droger i samhället den senaste tiden.

På nära håll

– Lärarna säger att det är lugnt, men droger finns ju på nära håll i samhället. När ungdomarna befinner sig ute riskerar de ju att komma i kontakt med det. Man måste agera förebyggande, menar Marie.

Tillsammans med Jessica Grehn och Helen Torstensson togs initiativet att arrangera föreläsningen. Drogsamordnare Bengt Nilsson och två fältassistenter kommer att ha en föreläsning på förmiddagen för ungdomarna. Under kvällen är det föräldrarnas tur. Inbjudan har skickats ut till alla högstadieföräldarr. Samtidigt väntas svar från Falköpingspolisen om deltagande.

– Förhoppningsvis kan minst en förälder till varje barn dyka upp.

Ingen attitydförändring

Det handlar alltså inte om någon attitydförändring hos ungdomarna.

– Nej faktiskt inte. Det är väldigt lugnt i Stenstorp. Men det är viktigt att få information om hur läget är för tillfället. Hur ungdomarna får tag på det? Därför är det bra at vi har med fältassistenter, och perfekt om polisen finns med.

Utbildningsprogram

Arrangörsgruppen har också inspirerats av det faktabaserade utbildningsprogrammet Effekt, utvecklat på Örebros universitet. Det är en fortsättning på det som tidigare gick under namnet ÖPP; Örebro PreventionsProgram och går att läsa mer om på projektwebben effekt.org. Det drogförebyggande informationsmaterialet vänder sig främst till föräldrar till elever i årskurs 7-9. För att skolorna ska få tillgång till Effekt betalar Sveriges kommuner en medlemsavgift. Kostnaden baseras på kommunens storlek.

  • Rikard Jansson