26 jan 2015 18:21

29 jan 2015 06:01

Utmaning i världens svåraste hinderbana

Brottaren Besnik Shala gjorde succé i Gladiatorerna. Nu är han tillbaka i Kanal 5:s nya satsning Ninja Warrior och med sig har han kollegan Raman Ali. Utmaningen är att ta sig an världens svårasta hinderbana.

Ninja-Warriorbanan är ökänd för den inbitne men relativt okänd i Sverige. Det är en programidé som kommer från Japan och som spred sig till USA för sex år sedan. Inför Sverigepremiären på torsdag är det bara tre personer i hela välden som klarat den svåraste banan.

– Det kändes stort att vara med. Har alltid velat vara med i det programmet och nu fick jag chansen när det kom till Sverige, säger Raman som är tyngdlyftare.

Precis som inför Gladiatorerna blev det uttagningar med fysiska tester och intervjuer. 125 tog sig vidare till tv-premiären på torsdag. ”Stark, smidig, uthållig och smart” är kriterierna för att lyckas.

– Är man atlet måste man kunna allt. Här fick jag testa mina gränser.

Båda blev handplockade till tävlingarna efter tips och båda har sett Ninja-banan på amerikansk tv tidigare.

– Det verkade skoj. Inga vanliga hinder att ta sig igenom. Man har bara en chans på sig. Så det gäller att ta det lugnt, men samtidigt få en bra tid för att ta sig vidare, säger Besnik.

Tävlingarna spelades in på Gärdet i Stockholm i slutet av sommaren. Besnik menar att likheterna från hinderbanan i Gladiatorerna är få.

Programledare är Adam Alsing tillsammans med sportankaret Karin Frick. Mårten Nylén är träningsexpert som också kommer att synas i rutan.

– De som är med i Ninja Warrior är på alla sätt elitidrottare, men inte i grenar som är med på sportsidorna. Det ska bli grymt spännande att se om det kanske finns någon i Sverige som kan gå hela vägen, om det svenska stålet står sig i den här otroligt utmanande banan som sprider sig runt om i världen, säger Adam Alsing.

En svensk Ninja Warrior koras i tre steg. Den som klarar sig från den inledande kvalificeringsomgången går vidare till semifinalens förlängda bana. Finalen bståer sedan av tre olika banor. Den sista av finalbanorna är finaltornet, Midoriyama. En 21 meters klättring uppför ett rep på begränsad tid. Men prispengarna betalas bara ut till den som klarar hela banan.

Ninja-Warriorbanan är ökänd för den inbitne men relativt okänd i Sverige. Det är en programidé som kommer från Japan och som spred sig till USA för sex år sedan. Inför Sverigepremiären på torsdag är det bara tre personer i hela välden som klarat den svåraste banan.

– Det kändes stort att vara med. Har alltid velat vara med i det programmet och nu fick jag chansen när det kom till Sverige, säger Raman som är tyngdlyftare.

Precis som inför Gladiatorerna blev det uttagningar med fysiska tester och intervjuer. 125 tog sig vidare till tv-premiären på torsdag. ”Stark, smidig, uthållig och smart” är kriterierna för att lyckas.

– Är man atlet måste man kunna allt. Här fick jag testa mina gränser.

Båda blev handplockade till tävlingarna efter tips och båda har sett Ninja-banan på amerikansk tv tidigare.

– Det verkade skoj. Inga vanliga hinder att ta sig igenom. Man har bara en chans på sig. Så det gäller att ta det lugnt, men samtidigt få en bra tid för att ta sig vidare, säger Besnik.

Tävlingarna spelades in på Gärdet i Stockholm i slutet av sommaren. Besnik menar att likheterna från hinderbanan i Gladiatorerna är få.

Programledare är Adam Alsing tillsammans med sportankaret Karin Frick. Mårten Nylén är träningsexpert som också kommer att synas i rutan.

– De som är med i Ninja Warrior är på alla sätt elitidrottare, men inte i grenar som är med på sportsidorna. Det ska bli grymt spännande att se om det kanske finns någon i Sverige som kan gå hela vägen, om det svenska stålet står sig i den här otroligt utmanande banan som sprider sig runt om i världen, säger Adam Alsing.

En svensk Ninja Warrior koras i tre steg. Den som klarar sig från den inledande kvalificeringsomgången går vidare till semifinalens förlängda bana. Finalen bståer sedan av tre olika banor. Den sista av finalbanorna är finaltornet, Midoriyama. En 21 meters klättring uppför ett rep på begränsad tid. Men prispengarna betalas bara ut till den som klarar hela banan.

  • Rikard Jansson