28 jan 2015 10:01

29 jan 2015 06:01

Varannan trafikant använder inte blinkers

Nästan varannan trafikant i Falköping använder inte blinkers när de är ute i trafiken. Det visar en undersökning som gjorts av två stora motororganisationer.

Det är Motormännen och Sveriges Motorcyklister, SMC, två av Sveriges största trafikorganisationer, som undersökt blinkersanvändningen bland trafikanter i 15 svenska kommuner. Falköping är en av dessa.

Falköping i botten

Totalt har drygt 12 000 observationer av trafikanter utförts av frivilliga från de båda organisationerna.

Resultatet visar att en av fyra struntar i att använda blinkers i trafiken. I Falköping är siffrorna ännu mer dystra vilket placerar kommunens trafikanter i det absoluta bottenskiktet. Här blinkar nämligen inte 46 procent av de undersökta trafikanterna.

Onödiga olyckor

Bäst att använda blinkers är trafikanterna i Helsingborg (95 procent) och sämst är de i Karlstad (42 procent).

– Det är väldigt tråkigt att så många låter bli att använda blinkers när de är ute i trafiken. Om fler visade sina intentioner i tid genom att använda blinkers skulle ett bättre flyt skapas i trafiken, framkomligheten skulle förbättras och flera onödiga olyckor och tillbud skulle kunna undvikas, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen i ett pressmeddelande.

MC-förare slarvigast

Kvinnor är mycket bättre än män på att använda blinkers. 18 procent av kvinnliga trafikanter struntade i blinkers jämfört 27 procent av de manliga.

Privattrafikanter är slarvigare än yrkeschaufförer. 25 procent av privata förare struntade i blinkers jämfört med 17 procent av yrkeschaufförerna. Slarvigaste gruppen är MC-förare där 36 procent struntade i att använda blinkers.

– Vi från SMC är missnöjda med resultatet. Det är anmärkningsvärt att det är så många som var tredje motorcyklist som inte använder blinkersen, säger Maria Nordqvist, politisk sekreterare på Sveriges Motorcyklister i en kommentar till undersökningen.

– Vi som kör tvåhjuling vet ju hur utsatta vi är på vägarna, att då slarva själva med en så banal sak som blinkers är inte ok.

Undersökningen genomfördes i tre- eller fyrvägskorsningar i de 15 granskade kommunerna.

– Sveriges trafikanter måste förbättra sitt körbeteende om vi ska få ner antalet olyckor, avslutar Maria Nordqvist.

Det är Motormännen och Sveriges Motorcyklister, SMC, två av Sveriges största trafikorganisationer, som undersökt blinkersanvändningen bland trafikanter i 15 svenska kommuner. Falköping är en av dessa.

Falköping i botten

Totalt har drygt 12 000 observationer av trafikanter utförts av frivilliga från de båda organisationerna.

Resultatet visar att en av fyra struntar i att använda blinkers i trafiken. I Falköping är siffrorna ännu mer dystra vilket placerar kommunens trafikanter i det absoluta bottenskiktet. Här blinkar nämligen inte 46 procent av de undersökta trafikanterna.

Onödiga olyckor

Bäst att använda blinkers är trafikanterna i Helsingborg (95 procent) och sämst är de i Karlstad (42 procent).

– Det är väldigt tråkigt att så många låter bli att använda blinkers när de är ute i trafiken. Om fler visade sina intentioner i tid genom att använda blinkers skulle ett bättre flyt skapas i trafiken, framkomligheten skulle förbättras och flera onödiga olyckor och tillbud skulle kunna undvikas, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen i ett pressmeddelande.

MC-förare slarvigast

Kvinnor är mycket bättre än män på att använda blinkers. 18 procent av kvinnliga trafikanter struntade i blinkers jämfört 27 procent av de manliga.

Privattrafikanter är slarvigare än yrkeschaufförer. 25 procent av privata förare struntade i blinkers jämfört med 17 procent av yrkeschaufförerna. Slarvigaste gruppen är MC-förare där 36 procent struntade i att använda blinkers.

– Vi från SMC är missnöjda med resultatet. Det är anmärkningsvärt att det är så många som var tredje motorcyklist som inte använder blinkersen, säger Maria Nordqvist, politisk sekreterare på Sveriges Motorcyklister i en kommentar till undersökningen.

– Vi som kör tvåhjuling vet ju hur utsatta vi är på vägarna, att då slarva själva med en så banal sak som blinkers är inte ok.

Undersökningen genomfördes i tre- eller fyrvägskorsningar i de 15 granskade kommunerna.

– Sveriges trafikanter måste förbättra sitt körbeteende om vi ska få ner antalet olyckor, avslutar Maria Nordqvist.