11 mar 2015 16:01

11 mar 2015 16:01

Fexeus om mentala superkrafter

Lunchen blev i onsdags en stund av inspiration. Föreläsaren Henrik Fexeus talade inför näringslivet i Falköping om hur man förstärker sina ”mentala superkrafter”.

Som en del i de av näringslivet och kommunen arrangerade mötesplatserna har Mössebergs kurort gästats av Henrik Fexeus, känd från Nyhetsmorgon på TV4. Han är, bland mycket annat, föreläsare och författare. Många var intresserade av att höra honom. Pyttlunchen, det vill säga en kombination av föredrag och god mat, lockade denna dag hundratrettio personer.

Fexeus talade om vad han kallar mentala superkrafter. Dessa är tre till antalet –kreativitet, glatt humör och bra minne –och genom att förbättra dem ska ens kapacitet i tillvaron bli bättre. Enligt honom har vi alla förutsättningarna för att lyckas.

– Ni har mer förmågor än ni ger er själva cred för, säger han.

– Ni ska inte lära er, ni ska bara påminna er om det ni har.

”Kreativitet är som en snöboll”

Fexeus engagerade publiken genom interaktion. Han visade praktiskt och lekfullt hur man ska tänka och agera för att uppnå goda resultat. Kreativiteten förstärks till exempel när man har fysiska saker att arbeta med, inte enbart tankarna.

– Kreativitet är som en snöboll, något måste komma in innan det kan komma ut.

En kreativ arbetsmetod genererar fler idéer. Minnet är också viktigt, menar Fexeus. Att associera ord med händelser kan denna förmåga förstärkas. Dessutom är orden viktiga i sig eftersom de speglar hur vi betraktar världen.

– Fundera på vilka ord ni använder om er själva och om andra, för det är så ni kommer att bli.

Fexeus talade också om stress och förklarade att det finns olika typer. Kortsiktiga och långsiktiga måsten som blir ogjorda samt feltänk gör i kombination att stressen byggs upp, vilket sänker humöret. Sammantaget bjöd föreläsningen på insikter som åhörarna nog tog med sig.

Senare i vår kommer ytterligare två mötesplatser att äga rum i Falköping. Den 23 april gästar företaget Nova Software och den 2 juni kommer polischef Carin Götblad.

Som en del i de av näringslivet och kommunen arrangerade mötesplatserna har Mössebergs kurort gästats av Henrik Fexeus, känd från Nyhetsmorgon på TV4. Han är, bland mycket annat, föreläsare och författare. Många var intresserade av att höra honom. Pyttlunchen, det vill säga en kombination av föredrag och god mat, lockade denna dag hundratrettio personer.

Fexeus talade om vad han kallar mentala superkrafter. Dessa är tre till antalet –kreativitet, glatt humör och bra minne –och genom att förbättra dem ska ens kapacitet i tillvaron bli bättre. Enligt honom har vi alla förutsättningarna för att lyckas.

– Ni har mer förmågor än ni ger er själva cred för, säger han.

– Ni ska inte lära er, ni ska bara påminna er om det ni har.

”Kreativitet är som en snöboll”

Fexeus engagerade publiken genom interaktion. Han visade praktiskt och lekfullt hur man ska tänka och agera för att uppnå goda resultat. Kreativiteten förstärks till exempel när man har fysiska saker att arbeta med, inte enbart tankarna.

– Kreativitet är som en snöboll, något måste komma in innan det kan komma ut.

En kreativ arbetsmetod genererar fler idéer. Minnet är också viktigt, menar Fexeus. Att associera ord med händelser kan denna förmåga förstärkas. Dessutom är orden viktiga i sig eftersom de speglar hur vi betraktar världen.

– Fundera på vilka ord ni använder om er själva och om andra, för det är så ni kommer att bli.

Fexeus talade också om stress och förklarade att det finns olika typer. Kortsiktiga och långsiktiga måsten som blir ogjorda samt feltänk gör i kombination att stressen byggs upp, vilket sänker humöret. Sammantaget bjöd föreläsningen på insikter som åhörarna nog tog med sig.

Senare i vår kommer ytterligare två mötesplatser att äga rum i Falköping. Den 23 april gästar företaget Nova Software och den 2 juni kommer polischef Carin Götblad.

  • Rikard Jansson