16 mar 2015 06:00

16 mar 2015 06:00

Premiär på Dalénmuseet

JUBILEUM: Röda Korset firade 150 år

Dalénmuseets sägongspremiär sammanföll med firandet av svenska Röda Korsets 150-årsjubileum. Organisationen tillägnade söndagen åt händelsen, som symboliserade början på en samutställning.

Svenska Röda Korset grundades för 150 år sedan och detta uppmärksammades på Dalénmuseet i Stenstorp.

Nyhet

Säsongens öppnande av museet innebär en nyhet med anknytning till händelsen. Röda Korsets Folkrätts- och flyktingkrets i Skaraborg har tillsammans med lokalavdelningen i Stenstorp och Gustaf Dalénsällskapet införlivat Röda Korsets historia i den ordinarie utställningen.

– Det finns gemensamma nämnare mellan Röda Korset och Gustaf Dalén, säger Elin Andersson från organisationen.

Engagemang

Även om Dalén inte var knuten till organisationen fanns hos båda engagemanget för att förbättra mänsklighetens situation. I likhet med uppfinnaren från Stenstorp har Röda Korset mottagit nobelpriset, hela tre gånger, och grundaren Henri Dunant fick det första fredspriset. De delar i utställningen som behandlar Röda Korsets historia tar upp ämnen som de vita bussarna och Genèvekonventionerna.

”Värme och glädje”

Jubileet öppnades med ett invigningstal av Ann Blomqvist Ölander, ordförande i Röda Korsets regionråd väst. Där drog hon paralleller mellan Gustaf Dahléns uppfinningar och Röda Korsets historiska insatser, inom exempelvis sjukvård.

– Jag ser att det har funnits mycket värme och glädje, säger hon.

– Röda korset har startat upp det som är kommunal verksamhet idag.

Många kom

Många hade dagen till ära tagit sig till Dalénmuseet för att delta i firandet. Vidare skedde en guidning runt i museets utställningar och avslutningsvis även en föreläsning om Svenska Röda Korsets historia.

Svenska Röda Korset grundades för 150 år sedan och detta uppmärksammades på Dalénmuseet i Stenstorp.

Nyhet

Säsongens öppnande av museet innebär en nyhet med anknytning till händelsen. Röda Korsets Folkrätts- och flyktingkrets i Skaraborg har tillsammans med lokalavdelningen i Stenstorp och Gustaf Dalénsällskapet införlivat Röda Korsets historia i den ordinarie utställningen.

– Det finns gemensamma nämnare mellan Röda Korset och Gustaf Dalén, säger Elin Andersson från organisationen.

Engagemang

Även om Dalén inte var knuten till organisationen fanns hos båda engagemanget för att förbättra mänsklighetens situation. I likhet med uppfinnaren från Stenstorp har Röda Korset mottagit nobelpriset, hela tre gånger, och grundaren Henri Dunant fick det första fredspriset. De delar i utställningen som behandlar Röda Korsets historia tar upp ämnen som de vita bussarna och Genèvekonventionerna.

”Värme och glädje”

Jubileet öppnades med ett invigningstal av Ann Blomqvist Ölander, ordförande i Röda Korsets regionråd väst. Där drog hon paralleller mellan Gustaf Dahléns uppfinningar och Röda Korsets historiska insatser, inom exempelvis sjukvård.

– Jag ser att det har funnits mycket värme och glädje, säger hon.

– Röda korset har startat upp det som är kommunal verksamhet idag.

Många kom

Många hade dagen till ära tagit sig till Dalénmuseet för att delta i firandet. Vidare skedde en guidning runt i museets utställningar och avslutningsvis även en föreläsning om Svenska Röda Korsets historia.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.