17 mar 2015 06:00

17 mar 2015 06:00

Nu invigs transäsongen

På lördag hålls en officiell invigning av årets transäsong vid Trandansen utmed Skaravägen.

Det har gått nästan en månad sedan den första tranan anlände till Hornborgasjön, 26 februari närmare bestämt. Men än så länge har de stora massorna uteblivit. Som vanligt beror tillströmningen på väder och vind och antalet växlar stort mellan olika dagar.

Under måndagen var det lätträknat. Bara tio tranor uppehöll sig vid sjön, men så sent som dagen innan sågs 110 stycken.

När brukar det vara som mest tranor vid sjön? En sammanställning över de senaste sju åren visar att 2009 inträffade toppen av säsongen redan den sista mars. 2013 skulle det dröja ända till 14 april innan transäsongen avtog.

På lördag hålls en officiell invigning av årets transäsong vid Trandansen utmed Skaravägen.

Det har gått nästan en månad sedan den första tranan anlände till Hornborgasjön, 26 februari närmare bestämt. Men än så länge har de stora massorna uteblivit. Som vanligt beror tillströmningen på väder och vind och antalet växlar stort mellan olika dagar.

Under måndagen var det lätträknat. Bara tio tranor uppehöll sig vid sjön, men så sent som dagen innan sågs 110 stycken.

När brukar det vara som mest tranor vid sjön? En sammanställning över de senaste sju åren visar att 2009 inträffade toppen av säsongen redan den sista mars. 2013 skulle det dröja ända till 14 april innan transäsongen avtog.