21 apr 2015 16:18

22 apr 2015 14:51

Vårsol på utsläppta kor i Brunnhem

På Stommen 2 i Brunnhem sprang korna äntligen ut i det gröna efter att ha spenderat vintermånaderna inne. Åskådarna var många som fick bevittna denna årliga höjdpunkt.

Tack vare det varma vädret har årets kosläpp skett tidigare än vanligt. Uppspelta av att få komma ut till sol och bete blev djuren fulla med skutt och språng. De kunde knappast hålla tillbaka glädjen. Muntert råmade de och mötte varandra med stångningslek. Detta var en välkommen tilldragelse för såväl boskapen som för bonden.

– De måste vara ute sex månader om året, så det är viktigt att få ut dem i tid, säger Anton Wilsson som för två år sedan tog över Stommen 2 från sina föräldrar.

Unga åskådare

Men på plats fanns fler som ville ta del av händelsen. En grupp förskolebarn hade vandrat vägen upp till Brunnhem och många av dem fick uppleva någonting spännande och nytt. Wilsson tycker det är viktigt att barnen får inblick i livet på en gård.

– Vi hade dem här förra året och tyckte det var roligt. Alla har ju inte fått vara så här nära kor förut.

Även pensionärer hade tagit sig dit för att beskåda kornas glädjeyra under en fika. Det blev ett kärt återseende för dem som växt upp landet.

– De gamla har ju varit med om det. De har anknytning till kor, säger Wilsson.

Ekologiskt jordbruk

På gården bedrivs ett ekologiskt jordbruk, med beteskrav och utan vare sig sprutmedel eller konstgödsel, och här produceras mjölk och kött. Korna är av raserna Holstein och SRB. Under solen denna dag fick hela beståndet på sammanlagt 117 djur välkomna den sköna våren.

Tack vare det varma vädret har årets kosläpp skett tidigare än vanligt. Uppspelta av att få komma ut till sol och bete blev djuren fulla med skutt och språng. De kunde knappast hålla tillbaka glädjen. Muntert råmade de och mötte varandra med stångningslek. Detta var en välkommen tilldragelse för såväl boskapen som för bonden.

– De måste vara ute sex månader om året, så det är viktigt att få ut dem i tid, säger Anton Wilsson som för två år sedan tog över Stommen 2 från sina föräldrar.

Unga åskådare

Men på plats fanns fler som ville ta del av händelsen. En grupp förskolebarn hade vandrat vägen upp till Brunnhem och många av dem fick uppleva någonting spännande och nytt. Wilsson tycker det är viktigt att barnen får inblick i livet på en gård.

– Vi hade dem här förra året och tyckte det var roligt. Alla har ju inte fått vara så här nära kor förut.

Även pensionärer hade tagit sig dit för att beskåda kornas glädjeyra under en fika. Det blev ett kärt återseende för dem som växt upp landet.

– De gamla har ju varit med om det. De har anknytning till kor, säger Wilsson.

Ekologiskt jordbruk

På gården bedrivs ett ekologiskt jordbruk, med beteskrav och utan vare sig sprutmedel eller konstgödsel, och här produceras mjölk och kött. Korna är av raserna Holstein och SRB. Under solen denna dag fick hela beståndet på sammanlagt 117 djur välkomna den sköna våren.

  • Jesper Sydhagen