28 apr 2015 16:02

28 apr 2015 16:34

Välbesökt mässa inför framtidsvalet

Ållebergsgymnasiet blev på tisdagen samlingsplats för ungdomar som funderar på framtiden. Representanter från en stor mängd yrken fanns på plats för att belysa fördelarna med just deras bransch.

Framtidsvalet närmar sig för kommunens åttondeklassare. Så här års börjar de tänka på gymnasiet och till hjälp har Yrkeslivsmässan varit där de har kunnat se utställningar för olika yrken och även delta vid föreläsningar. På tisdagsförmiddagen fick elever från småorterna besöka mässan och senare, runt lunch, även elever från Falköpings högstadier. Naturligtvis uppmanades även gymnasister att göra detsamma.

– Syftet är att få elever att se olika yrken - träffa representanter, se vad de gör och hur man utbildar sig, säger Sonja Neuman Hall från Barn- och utbildningsnämnden.

Både privata företag och kommunala organisationer närvarade med utställningar och representanter, allt för att ge en så bred bild av yrkeslivet som möjligt. Föreläsningarna ägde rum kontinuerligt. Där fick man bland annat lära sig hur man skriver CV och lyssna på hur det är att vara militär eller bussförare.

En välbesökt del av mässan var lastbilen på skolgården som tillhör Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd. I denna fanns en populär simulator på vilken eleverna kunde testa upplevelsen av att köra just en lastbil.

Vid Volvos utställning fanns Karl Svensson som representant. Han läser tekniska programmet på gymnasiet, men för tillfället gör han sitt projektarbete på fabriken i Floby.

– Det är den enda riktiga grejen man gjort på gymnasiet, säger han.

Konkurrensen för att komma in på Flobyfabriken har varit stor och under dagen uppmanade Karl andra unga att satsa lika hårt för att komma fram i yrkeslivet.

Framtidsvalet närmar sig för kommunens åttondeklassare. Så här års börjar de tänka på gymnasiet och till hjälp har Yrkeslivsmässan varit där de har kunnat se utställningar för olika yrken och även delta vid föreläsningar. På tisdagsförmiddagen fick elever från småorterna besöka mässan och senare, runt lunch, även elever från Falköpings högstadier. Naturligtvis uppmanades även gymnasister att göra detsamma.

– Syftet är att få elever att se olika yrken - träffa representanter, se vad de gör och hur man utbildar sig, säger Sonja Neuman Hall från Barn- och utbildningsnämnden.

Både privata företag och kommunala organisationer närvarade med utställningar och representanter, allt för att ge en så bred bild av yrkeslivet som möjligt. Föreläsningarna ägde rum kontinuerligt. Där fick man bland annat lära sig hur man skriver CV och lyssna på hur det är att vara militär eller bussförare.

En välbesökt del av mässan var lastbilen på skolgården som tillhör Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd. I denna fanns en populär simulator på vilken eleverna kunde testa upplevelsen av att köra just en lastbil.

Vid Volvos utställning fanns Karl Svensson som representant. Han läser tekniska programmet på gymnasiet, men för tillfället gör han sitt projektarbete på fabriken i Floby.

– Det är den enda riktiga grejen man gjort på gymnasiet, säger han.

Konkurrensen för att komma in på Flobyfabriken har varit stor och under dagen uppmanade Karl andra unga att satsa lika hårt för att komma fram i yrkeslivet.

  • Jesper Sydhagen

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.