11 maj 2015 06:00

11 maj 2015 06:00

Lokala bryggerier visade upp sig

Ingress: På lördagen stod premiären för ett nytt dryckeskulturellt evenemang. Ölfestivalen lockade mången törstig Falköpingsbo.

Ölen har på ett nytt sätt fått uppmärksamhet i Falköping. På Vilhelmsros gårdscafé ägde under helgen Ölfestivalen rum för första gången. Inspirationen kommer från England och pubkulturen som finns där, säger festivalgeneralen Uffe Karlström. Han ville skapa en liknande umgängesform i Falköping.

– Öl är en social dryck, man ska umgås.

Syftet med evenemanget var vidare att ge lokala ölproducenter tillfälle att visa upp sig. De medverkande bryggerierna är baserade inom en tiomils radie från Falköping. Åsalids bryggeri och Nya Victoria finns i staden. Det senare är precis nystartat.

– Nu börjar det hända någonting i Falköping på ölkulturfronten, säger Karlström.

För den som är intresserad av ölframställning fanns Hjalmar Björling på plats. Med tjugo års erfarenhet av hembryggning kunde han ge insikter om processen. Vanligast är att hembryggare gör ale, berättar han.

– Det är mer förlåtande att göra ale. Valmöjligheten är större.

Utsikten för en fortsättning av Ölfestivalen ser lovande ut och Karlström är optimistisk inför framtiden.

– Jag hoppas vi alltid kommer att köra på Vilhemsro, det är enkelt.

Ölen har på ett nytt sätt fått uppmärksamhet i Falköping. På Vilhelmsros gårdscafé ägde under helgen Ölfestivalen rum för första gången. Inspirationen kommer från England och pubkulturen som finns där, säger festivalgeneralen Uffe Karlström. Han ville skapa en liknande umgängesform i Falköping.

– Öl är en social dryck, man ska umgås.

Syftet med evenemanget var vidare att ge lokala ölproducenter tillfälle att visa upp sig. De medverkande bryggerierna är baserade inom en tiomils radie från Falköping. Åsalids bryggeri och Nya Victoria finns i staden. Det senare är precis nystartat.

– Nu börjar det hända någonting i Falköping på ölkulturfronten, säger Karlström.

För den som är intresserad av ölframställning fanns Hjalmar Björling på plats. Med tjugo års erfarenhet av hembryggning kunde han ge insikter om processen. Vanligast är att hembryggare gör ale, berättar han.

– Det är mer förlåtande att göra ale. Valmöjligheten är större.

Utsikten för en fortsättning av Ölfestivalen ser lovande ut och Karlström är optimistisk inför framtiden.

– Jag hoppas vi alltid kommer att köra på Vilhemsro, det är enkelt.