22 maj 2015 06:00

22 maj 2015 06:00

Karleby handelsträdgård har startat musteri

Nu finns det ingen ursäkt längre för att låta fallfrukten i trädgården mögla bort. Karleby handelsträdgård har öppnat musteri, det första på Falbygden.

– Vi testkörde i höstas och i år vågar vi marknadsföra det, säger Fredrik Augustsson.

Som privatperson kan man lämna in frukten och köpa must av egen skörd - eller köpa handelsträdgårdens egna bladning av flera sorter. Den enda sorten de inte tar emot är Transparent Blanche.

– Det är så lite vätska i så det är inte lönt. Däremot från september och framgår går alla sorter bra att musta.

Pastöriseras

Musten pastöriseras, upphettas för att få bort svampbakterier. Det hindrar att produkten, som ska förvaras i kylskåp, håller sig längre.

I hemmet använder många centrifug. Här pressas frukten istället.

– Det blir mindre skum och är skonsammare och mer effektivt.

För närvarande finns det musteri i Hova, på Kinnekulle och i Borås.

– Vi har haft egen privat mustning tidigare men det är helt otroliga mängder äpplen som slängs. När vi ändå byggde ut så startade vi upp detta.

Det är i ”kärnhuset” det händer. Här görs även gurkinläggningar, marmelader och sylt.

Går det att musta päron?

– Ja, men då ska man blanda. Päron blir väldigt sött. En bra must ska innehålla både syra, sötma och viss torrhet, precis som hos ett vin.

Han nämnder Katja och Alice, som äpplesorter med mycket socker.

Blandar flera sorter

Förvaras den tidiga frukten kallt kan de blandas med oktober- och vinterfrukten.

– Då får man en djupare, mer innehållsrik smak.

– Väntar man in Aroma och kanske även Filippa i slutet av oktober så får man både friskhet och en god syra. Det bästa är en blandning.

Ifjol användes ungefär hälften av kapaciteten och till hösten efterlyser de att fler privatpersoner lämnar in frukt.

Säsongen är från mitten av september fram till slutet av november.

– Vi kan ta emot fler, framför allt vill vi ha in mer så att frukten inte förfars.

Att musta äpplen var ju vanligt förr.

Varför är det aktuellt igen just nu?

– Vi har tappat en generation med odling. Intresset hos 70-talister som har blivit föräldrar har ökat, det har börjat komma tillbaka.

– Sedan har vi alltid lite samlarmänniskan i oss, och det är väl det som väcks till liv nu igen.

– Jag tycker att det är viktigt att man lyckas med odlingen, att man lär sig så man kan föra över det till nästa generation.

Samarbete

Handelsträdgården har inlett ett samarbete med osterian på Falbygdens ost. De ska ta fram olika blandningar som ska passa till olika rätter.

Som privatperson kan man lämna in frukten och köpa must av egen skörd - eller köpa handelsträdgårdens egna bladning av flera sorter. Den enda sorten de inte tar emot är Transparent Blanche.

– Det är så lite vätska i så det är inte lönt. Däremot från september och framgår går alla sorter bra att musta.

Pastöriseras

Musten pastöriseras, upphettas för att få bort svampbakterier. Det hindrar att produkten, som ska förvaras i kylskåp, håller sig längre.

I hemmet använder många centrifug. Här pressas frukten istället.

– Det blir mindre skum och är skonsammare och mer effektivt.

För närvarande finns det musteri i Hova, på Kinnekulle och i Borås.

– Vi har haft egen privat mustning tidigare men det är helt otroliga mängder äpplen som slängs. När vi ändå byggde ut så startade vi upp detta.

Det är i ”kärnhuset” det händer. Här görs även gurkinläggningar, marmelader och sylt.

Går det att musta päron?

– Ja, men då ska man blanda. Päron blir väldigt sött. En bra must ska innehålla både syra, sötma och viss torrhet, precis som hos ett vin.

Han nämnder Katja och Alice, som äpplesorter med mycket socker.

Blandar flera sorter

Förvaras den tidiga frukten kallt kan de blandas med oktober- och vinterfrukten.

– Då får man en djupare, mer innehållsrik smak.

– Väntar man in Aroma och kanske även Filippa i slutet av oktober så får man både friskhet och en god syra. Det bästa är en blandning.

Ifjol användes ungefär hälften av kapaciteten och till hösten efterlyser de att fler privatpersoner lämnar in frukt.

Säsongen är från mitten av september fram till slutet av november.

– Vi kan ta emot fler, framför allt vill vi ha in mer så att frukten inte förfars.

Att musta äpplen var ju vanligt förr.

Varför är det aktuellt igen just nu?

– Vi har tappat en generation med odling. Intresset hos 70-talister som har blivit föräldrar har ökat, det har börjat komma tillbaka.

– Sedan har vi alltid lite samlarmänniskan i oss, och det är väl det som väcks till liv nu igen.

– Jag tycker att det är viktigt att man lyckas med odlingen, att man lär sig så man kan föra över det till nästa generation.

Samarbete

Handelsträdgården har inlett ett samarbete med osterian på Falbygdens ost. De ska ta fram olika blandningar som ska passa till olika rätter.