28 maj 2015 06:00

28 maj 2015 06:00

Restaurang fick stänga efter mycket omfattande brister

Allvarliga och mycket omfattande brister har fått miljönämnden att besluta att all livsmedelsverksamhet måste upphöra på en restaurang i Falköping.

Det var då inspektörer från Miljönämnden Östra Skaraborg i fredags gjorde en kontroll av verksamheten på Falköpingsrestaurangen som bristerna upptäcktes.

De bedömdes så allvarliga att nämnden beslutade att med omedelbar verkan förbjuda all livsmedelshantering på restaurangen.

I miljönämndens skriftliga beslut framgår att restaurangägaren på en rad punkter inte följer livsmedelslagen.

Saknar kunskap

Personalen saknar kunskap i livsmedelshygien. De har exempelvis inte kunskap om hur en termometer hanteras och kan därför inte mäta temperaturer på olika livsmedel. Kunskap saknas även om vilka temperaturer olika livsmedel ska förvaras och hanteras i.

Fel temperaturer

Restauranglokalen är heller inte anpassad för den pågående verksamheten, bland annat går det inte att separera ren och oren hantering.

Den bänk där grönsaker sköljs var vid kontrollen belamrad med smutsig disk.

Stora mängder livsmedel förvaras också i olämpliga temperaturer. Grillad kyckling (+25 grader), majonnäsröror (+15 grader) och kebabkött i vattenbad (+49 grader) är några exempel.

Rå kycklingfärs förvaras ovanför pizzabänken med en temperatur på +14 grader.

Tvättar inte händerna

Inspektörerna upptäckte också att kebabkött förvaras i rumstemperatur, +29 grader, innan det läggs upp på tallrik till kunden. Hur länge köttet förvaras så visste inte personalen.

Nedkylning av livsmedel sker i rumstemperatur och utrustning för nedkylning saknas.

Personalen tvättar heller inte händerna mellan olika beredningssteg.

I tisdags gjorde miljönämnden en ny inspektion av restaurangen. Några av bristerna var då åtgärdade och restaurangen kommer därför att få öppna igen, dock i mycket begränsad omfattning.

Det var då inspektörer från Miljönämnden Östra Skaraborg i fredags gjorde en kontroll av verksamheten på Falköpingsrestaurangen som bristerna upptäcktes.

De bedömdes så allvarliga att nämnden beslutade att med omedelbar verkan förbjuda all livsmedelshantering på restaurangen.

I miljönämndens skriftliga beslut framgår att restaurangägaren på en rad punkter inte följer livsmedelslagen.

Saknar kunskap

Personalen saknar kunskap i livsmedelshygien. De har exempelvis inte kunskap om hur en termometer hanteras och kan därför inte mäta temperaturer på olika livsmedel. Kunskap saknas även om vilka temperaturer olika livsmedel ska förvaras och hanteras i.

Fel temperaturer

Restauranglokalen är heller inte anpassad för den pågående verksamheten, bland annat går det inte att separera ren och oren hantering.

Den bänk där grönsaker sköljs var vid kontrollen belamrad med smutsig disk.

Stora mängder livsmedel förvaras också i olämpliga temperaturer. Grillad kyckling (+25 grader), majonnäsröror (+15 grader) och kebabkött i vattenbad (+49 grader) är några exempel.

Rå kycklingfärs förvaras ovanför pizzabänken med en temperatur på +14 grader.

Tvättar inte händerna

Inspektörerna upptäckte också att kebabkött förvaras i rumstemperatur, +29 grader, innan det läggs upp på tallrik till kunden. Hur länge köttet förvaras så visste inte personalen.

Nedkylning av livsmedel sker i rumstemperatur och utrustning för nedkylning saknas.

Personalen tvättar heller inte händerna mellan olika beredningssteg.

I tisdags gjorde miljönämnden en ny inspektion av restaurangen. Några av bristerna var då åtgärdade och restaurangen kommer därför att få öppna igen, dock i mycket begränsad omfattning.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.