02 jun 2015 19:28

02 jun 2015 19:28

En helg med experimentflyg

FLYGPLAN: Flygplan samlas under helgen

Falköpings flygplats kommer under helgen att samla flygplan och flygintresserade. Tillställningen heter Fly-In och fokuserar på kulturen kring experimentplan.

För första gången får Falköping äran att vara värd för EAA:s Fly-In, en stor händelse som samlar flygare från hela Sverige och även utanför landsgränsen. EAA är organisationen för fantaster av experimentflygplan, det vill säga hemmabyggda eller omgjorda maskiner.

I januari fick Falbygdens flygklubb besked om att de förärats värdskapet. Det senaste halvåret har medlemmarna jobbat hårt på att få arrangemanget att falla på plats. Klubben välkomnar alla som kan tänkas vara intresserade av flyg, såväl EAA-medlemmar och piloter som allmänheten.

Ambitiöst program

Tillställningen kommer att äga rum mellan fredag och söndag. Som besökare är man välkommen alla dagar, men på lördagen mellan 10 och 17 är den egentliga huvuddelen. Då ska planen vara uppställda för allmän beskådan. Priser kommer att delas ut till bästa plan i olika kategorier och en modellflygsuppvisning äger rum under dagen.

Dessutom ska ett lokaltillverkat experimentplan av märket Renegade visas upp i luften med flygklubbens Lennart Strömberg bakom spakarna. Det finns även möjlighet för besökande piloter att ta upp sina plan för aerobatic-flygning.

Kraftig motor

En höjdpunkt för dagen är en stor Polikarpov-motor på 1000 hk som kommer att transporteras in på släp och startas för att demonstrera den höga ljudnivån.

Om det inte blåser för mycket framåt kvällen ska motorsektionens ordförande Peter Karlsson bege sig upp i luften med paramotor, något han själv beskriver som det närmaste man kan komma att flyga på egna vingar.

”En chansning”

Eftersom vädret har särskilt stor betydelse i flygsammanhang har arrangörerna reserverade planer för tillställningen. Uppvisningar i luften kan komma att ställas in och antalet flygplan som dyker upp beror helt på väderlekens nycker. Alltifrån 50 till 150 maskiner beräknas komma.

Peter Karlsson ser det hela som en chansning, men framhåller betydelsen av att försöka få till en bra flyghelg.

– Vi gör detta av två anledningar. Dels vill vi ha en kul helg ihop, dels vill vi förhoppningsvis få andra intresserade att vilja börja flyga.

För första gången får Falköping äran att vara värd för EAA:s Fly-In, en stor händelse som samlar flygare från hela Sverige och även utanför landsgränsen. EAA är organisationen för fantaster av experimentflygplan, det vill säga hemmabyggda eller omgjorda maskiner.

I januari fick Falbygdens flygklubb besked om att de förärats värdskapet. Det senaste halvåret har medlemmarna jobbat hårt på att få arrangemanget att falla på plats. Klubben välkomnar alla som kan tänkas vara intresserade av flyg, såväl EAA-medlemmar och piloter som allmänheten.

Ambitiöst program

Tillställningen kommer att äga rum mellan fredag och söndag. Som besökare är man välkommen alla dagar, men på lördagen mellan 10 och 17 är den egentliga huvuddelen. Då ska planen vara uppställda för allmän beskådan. Priser kommer att delas ut till bästa plan i olika kategorier och en modellflygsuppvisning äger rum under dagen.

Dessutom ska ett lokaltillverkat experimentplan av märket Renegade visas upp i luften med flygklubbens Lennart Strömberg bakom spakarna. Det finns även möjlighet för besökande piloter att ta upp sina plan för aerobatic-flygning.

Kraftig motor

En höjdpunkt för dagen är en stor Polikarpov-motor på 1000 hk som kommer att transporteras in på släp och startas för att demonstrera den höga ljudnivån.

Om det inte blåser för mycket framåt kvällen ska motorsektionens ordförande Peter Karlsson bege sig upp i luften med paramotor, något han själv beskriver som det närmaste man kan komma att flyga på egna vingar.

”En chansning”

Eftersom vädret har särskilt stor betydelse i flygsammanhang har arrangörerna reserverade planer för tillställningen. Uppvisningar i luften kan komma att ställas in och antalet flygplan som dyker upp beror helt på väderlekens nycker. Alltifrån 50 till 150 maskiner beräknas komma.

Peter Karlsson ser det hela som en chansning, men framhåller betydelsen av att försöka få till en bra flyghelg.

– Vi gör detta av två anledningar. Dels vill vi ha en kul helg ihop, dels vill vi förhoppningsvis få andra intresserade att vilja börja flyga.

  • Jesper Sydhagen

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.