14 jun 2015 18:30

14 jun 2015 22:53

"Utan bin stannar världen"

Blomstertid i Naturum

Nässlor, käringtand och biodling. Men också teveronika och svärdslilja. Naturum vid Hornborgasjön uppmärksammar den blomstertid som är kommen.

En visning av gamla tiders kulturlandskap och skötselmetoder ägde rum i torsdags och på söndagen firades De vilda blommornas dag med växtutställning, tipspromenad för barnen och honungsslungning.

Utställning

Vad är namnet på den där gula blomman vid dikesrenen? Naturguide Sofie Nielsen har satt ihop en utställning av ett tjugotal vanliga blommor och växter. Samtliga är plockade på ängar och i diken i omgivningen. Där finns till exempel sommargyllen, prästkrage och brännässla. Brännässla?

– Ja, den blommar också, säger Sofie.

I Arizona, USA växer inga nässlor. Det vet systrarna Cathy och Wendy Lamb som kommer därifrån. De granskar blommorna i utställningen. Cathy pratar svenska och ”Käringtand” översätts med ett skratt till ”Lady teeth” (damtänder).

Blombok

I boken ”Blommor i Sverige” av Lars-Åke Janzon och Bo Mossberg som finns på hyllan i Naturum, visas de vanligaste 200 blommorna i Sverige. Teveronika är uppkallad efter den heliga Veronika, som enligt legenden torkade svetten från Kristus ansikte under vandringen till Golgata. Timotej rekommenderas att trä smultron på, eftersom bären stannar kvar på strået.

Ökat intresse

Blommor och bin hänger ihop. Familjen Andersson från Falbygdens biodlarförening berättar för intresserade åskådare om biodling och slungning av honung.

– Utan bin stannar världen. Inga blommande växter, inga bär, ingen frukt eftersom bin sköter pollineringen, säger Elin Andersson.

Intresset för biodling har ökat och fler biodlare gör fler bisamhällen. Det finns hopp, menar familjen Andersson.

En visning av gamla tiders kulturlandskap och skötselmetoder ägde rum i torsdags och på söndagen firades De vilda blommornas dag med växtutställning, tipspromenad för barnen och honungsslungning.

Utställning

Vad är namnet på den där gula blomman vid dikesrenen? Naturguide Sofie Nielsen har satt ihop en utställning av ett tjugotal vanliga blommor och växter. Samtliga är plockade på ängar och i diken i omgivningen. Där finns till exempel sommargyllen, prästkrage och brännässla. Brännässla?

– Ja, den blommar också, säger Sofie.

I Arizona, USA växer inga nässlor. Det vet systrarna Cathy och Wendy Lamb som kommer därifrån. De granskar blommorna i utställningen. Cathy pratar svenska och ”Käringtand” översätts med ett skratt till ”Lady teeth” (damtänder).

Blombok

I boken ”Blommor i Sverige” av Lars-Åke Janzon och Bo Mossberg som finns på hyllan i Naturum, visas de vanligaste 200 blommorna i Sverige. Teveronika är uppkallad efter den heliga Veronika, som enligt legenden torkade svetten från Kristus ansikte under vandringen till Golgata. Timotej rekommenderas att trä smultron på, eftersom bären stannar kvar på strået.

Ökat intresse

Blommor och bin hänger ihop. Familjen Andersson från Falbygdens biodlarförening berättar för intresserade åskådare om biodling och slungning av honung.

– Utan bin stannar världen. Inga blommande växter, inga bär, ingen frukt eftersom bin sköter pollineringen, säger Elin Andersson.

Intresset för biodling har ökat och fler biodlare gör fler bisamhällen. Det finns hopp, menar familjen Andersson.

  • Lena Dirsäter