26 jun 2015 06:00

26 jun 2015 06:00

"Vi har ett specifikt syfte med att åka dit"

När den politiska eliten under nästa vecka samlas i Almedalen för en vecka med utspel och debatt finns även Falköpings kommun på plats och arrangerar en seminariedag.

– Vi har ett specifikt syfte med att åka dit, säger Conny Johansson (S).

Som ett samarbete med kommunerna Borlänge, Lindesberg och Nässjö så anordnas nästa vecka en seminariedag i Almedalen. Fokus ligger på integration och utbildning.

Likande utmaningar

– Vi har alla liknande utmaningar med stor anhöriginvandring från framför allt Somalia, därför har vi gjort gemensam sak i att förbättra integrationsarbetet, säger kommunalrådet Conny Johansson.

Dessutom vill de stärka arbetet med att bland annat utveckla utbildningssystemet.

Kostnaden för arrangemanget är 200 000 kronor och delas lika mellan kommunerna, vilket innebär att Falköping bidrar med 50 000 kronor. Till det tillkommer en summa på runt 25 000 kronor för representanternas uppehälle.

Låg summa

Enligt kommunalrådet är det en relativt låg summa jämfört med vad många andra kommuner lägger ut.

– Det här är tredje året vi är där i den här konstellationen och vi har tidigare sett att det går att få till en förändring. Vi har ett tydligt syfte med att vara där och hoppas att vi kommer kunna påverka även denna gång, säger han och tillägger.

– Dessutom har vi lyckats få ett billigt boende på 6000 kronor, så jag vill säga att det är väl spenderade pengar.

Nio på plats

Från Falköping kommer nio representanter att delta, fem politiker och fyra tjänstemän. Som representerar för kommunstyrelsen åker Conny Johansson (S), Karola Svensson, (C), Lena Sjödahl (M), Ingvor Bergman (S) och Dan Hovskär (KD). Tjänstemännen är Thomas Hjert, Katarina Andersson, Pascal Tshibanda, Catharina Ung.

Går att påverka

Dagen kommer bestå av fyra olika seminarier och via sina kontaktnät har representanterna lockat till sig både ministrar och myndighetspersoner och hoppas på deltagande av bland andra utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och den förra arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson (M).

– Alla beslutsfattare finns i Almedalen och det är där det går att påverka, avslutar Conny Johansson.

Som ett samarbete med kommunerna Borlänge, Lindesberg och Nässjö så anordnas nästa vecka en seminariedag i Almedalen. Fokus ligger på integration och utbildning.

Likande utmaningar

– Vi har alla liknande utmaningar med stor anhöriginvandring från framför allt Somalia, därför har vi gjort gemensam sak i att förbättra integrationsarbetet, säger kommunalrådet Conny Johansson.

Dessutom vill de stärka arbetet med att bland annat utveckla utbildningssystemet.

Kostnaden för arrangemanget är 200 000 kronor och delas lika mellan kommunerna, vilket innebär att Falköping bidrar med 50 000 kronor. Till det tillkommer en summa på runt 25 000 kronor för representanternas uppehälle.

Låg summa

Enligt kommunalrådet är det en relativt låg summa jämfört med vad många andra kommuner lägger ut.

– Det här är tredje året vi är där i den här konstellationen och vi har tidigare sett att det går att få till en förändring. Vi har ett tydligt syfte med att vara där och hoppas att vi kommer kunna påverka även denna gång, säger han och tillägger.

– Dessutom har vi lyckats få ett billigt boende på 6000 kronor, så jag vill säga att det är väl spenderade pengar.

Nio på plats

Från Falköping kommer nio representanter att delta, fem politiker och fyra tjänstemän. Som representerar för kommunstyrelsen åker Conny Johansson (S), Karola Svensson, (C), Lena Sjödahl (M), Ingvor Bergman (S) och Dan Hovskär (KD). Tjänstemännen är Thomas Hjert, Katarina Andersson, Pascal Tshibanda, Catharina Ung.

Går att påverka

Dagen kommer bestå av fyra olika seminarier och via sina kontaktnät har representanterna lockat till sig både ministrar och myndighetspersoner och hoppas på deltagande av bland andra utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och den förra arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson (M).

– Alla beslutsfattare finns i Almedalen och det är där det går att påverka, avslutar Conny Johansson.

  • Anna Leijon