06 jul 2015 16:37

06 jul 2015 16:54

Uppdaterad: Sabotage på järnvägen

Lecablock stoppade tågtrafiken i två timmar

Ett misstänkt sabotage på järnvägsspåret stoppade tidigt på måndagsmorgonen ett godståg strax utanför Falköping. Tågtrafiken stängdes av under två timmar och det konterades att det var lecablock som låg på spåret.

Det var vid fyratiden på måndagsmorgonen som lokföraren på ett tåg körde på något som låg på rälsen. Det visade sig vara lättbetong i form av lecablock som någon troligtvis placerat på rälsen.

– Troligtvis handlar det om ett sabotage eftersom det är svårt att tänka sig att ett lecablock tappats på spåret, men det går ju inte utesluta att det kan ha tappats på något sätt, sa Christer Hultcrantz, räddningschef i beredskap på Räddningstjänsten i Falköping till SLA på måndagseftermiddagen.

Stängdes av

Kollisionen inträffade vid halv fyra på måndagsmorgonen strax utanför Falköping i höjd med Svenska foders silo. Tågtrafiken stängdes av mellan 03.33 och 05.38 med att kontrollera vad föremålen, men tåget klarade sig utan synliga skador.

Trolig polisanmälan

Än så länge är ingen polisanmälan om sabotage gjord men Bodil Sonesson, presskommunikatör på Trafikverket, utesluter inte att en sådan kommer göras.

Väldigt allvarligt

– Det är alltid allvarligt när föremål placeras på spåret, säger Sonesson och fortsätter:

– Det är farligt på flera sätt, dels kan det skada tåget och spåret, föremål kan slungas i väg och skada kringliggande egendom som bilar och fastigheter och dessutom utsätter sig de som utför sabotaget för en stor risk när de befinner sig på spåret.

Hon menar att gärningsmännen ofta är ungdomar som inte inser vika risker de utsätter sig för.

Det var vid fyratiden på måndagsmorgonen som lokföraren på ett tåg körde på något som låg på rälsen. Det visade sig vara lättbetong i form av lecablock som någon troligtvis placerat på rälsen.

– Troligtvis handlar det om ett sabotage eftersom det är svårt att tänka sig att ett lecablock tappats på spåret, men det går ju inte utesluta att det kan ha tappats på något sätt, sa Christer Hultcrantz, räddningschef i beredskap på Räddningstjänsten i Falköping till SLA på måndagseftermiddagen.

Stängdes av

Kollisionen inträffade vid halv fyra på måndagsmorgonen strax utanför Falköping i höjd med Svenska foders silo. Tågtrafiken stängdes av mellan 03.33 och 05.38 med att kontrollera vad föremålen, men tåget klarade sig utan synliga skador.

Trolig polisanmälan

Än så länge är ingen polisanmälan om sabotage gjord men Bodil Sonesson, presskommunikatör på Trafikverket, utesluter inte att en sådan kommer göras.

Väldigt allvarligt

– Det är alltid allvarligt när föremål placeras på spåret, säger Sonesson och fortsätter:

– Det är farligt på flera sätt, dels kan det skada tåget och spåret, föremål kan slungas i väg och skada kringliggande egendom som bilar och fastigheter och dessutom utsätter sig de som utför sabotaget för en stor risk när de befinner sig på spåret.

Hon menar att gärningsmännen ofta är ungdomar som inte inser vika risker de utsätter sig för.

  • Anna Leijon