16 jul 2015 17:18

16 jul 2015 17:18

Foto: Jesper Sydhagen

Besökare välkomnas till stenåldern

Under stenåldern var Falbygden en av Sveriges mest levande trakter. För den som vill lära sig mer har Ekehagens forntidsby just nu en mängd relaterade aktiviteter.

Stenåldersveckan har hållits flera gånger förut på Ekehagens forntidsby. Nu har årets aktiviteter börjat. Under fyra dagar fram till söndag kan man som besökare lära sig mer om den aktuella perioden, bland annat genom guidningarna. Det finns även flera andra upplevelser man kan delta i. ”Benen berättar” är en sådan, säger avdelningschefen Ellinor Carlsson.

– Vi tar exempel från arkeologin. Vi har gravar. Barn och vuxna kan se och känna. Sedan berättar vi vad arkeologen får ut av fynden.

Man får reda hur individers levnadsvanor analyseras, och även hur de avlidit.

– Har den blivit dödad eller är det ett offer.

Man kan även prova på hur konst, som hällmålningar och keramik, gjordes av stenåldersmänniskorna.

Maten är också en central del av upplevelsen. Dennis Joelsson berättar att de under tidsperioden levde bättre än man gjorde under de efterkommande årtusendena. Den näringsrika födan gjorde att människorna var ungefär lika långa som vi är i dag, vilket ger starka bevis för tesen. Typisk mat under bondestenåldern som man får provsmaka var rostade spannmål och gröt.

Berättelser

Åldermannen gestaltas av Jan Zakariasson. Han visar upp sina instrument och berättar myten om Ekehagen-folket. Berättandet var nödvändigt för att föra vidare anfäders historia och överlevnadskunskaper till efterkommande.

Benbitar och replikor av skelett finns också att beskåda. Häribland finns lokalkändisarna Hallonflickan och Berdgårdsmannen utställda

Redan nu, efter en dag, kan Ellinor Carlsson konstatera att stenåldersveckan blir en stor succé.

– Juli är en besöksvecka, det märker vi. Det är på programdagarna folket kommer.

Stenåldersveckan har hållits flera gånger förut på Ekehagens forntidsby. Nu har årets aktiviteter börjat. Under fyra dagar fram till söndag kan man som besökare lära sig mer om den aktuella perioden, bland annat genom guidningarna. Det finns även flera andra upplevelser man kan delta i. ”Benen berättar” är en sådan, säger avdelningschefen Ellinor Carlsson.

– Vi tar exempel från arkeologin. Vi har gravar. Barn och vuxna kan se och känna. Sedan berättar vi vad arkeologen får ut av fynden.

Man får reda hur individers levnadsvanor analyseras, och även hur de avlidit.

– Har den blivit dödad eller är det ett offer.

Man kan även prova på hur konst, som hällmålningar och keramik, gjordes av stenåldersmänniskorna.

Maten är också en central del av upplevelsen. Dennis Joelsson berättar att de under tidsperioden levde bättre än man gjorde under de efterkommande årtusendena. Den näringsrika födan gjorde att människorna var ungefär lika långa som vi är i dag, vilket ger starka bevis för tesen. Typisk mat under bondestenåldern som man får provsmaka var rostade spannmål och gröt.

Berättelser

Åldermannen gestaltas av Jan Zakariasson. Han visar upp sina instrument och berättar myten om Ekehagen-folket. Berättandet var nödvändigt för att föra vidare anfäders historia och överlevnadskunskaper till efterkommande.

Benbitar och replikor av skelett finns också att beskåda. Häribland finns lokalkändisarna Hallonflickan och Berdgårdsmannen utställda

Redan nu, efter en dag, kan Ellinor Carlsson konstatera att stenåldersveckan blir en stor succé.

– Juli är en besöksvecka, det märker vi. Det är på programdagarna folket kommer.

  • Jesper Sydhagen