20 jul 2015 06:00

20 jul 2015 06:00

Stort intresse för Malta Johanna marknad

Det är fjärde sommaren som Malta Johanna marknad äger rum. Stånden med mat av alla varianter ger uttryck för intresset kring lokalproducerad mat i Falköping.

Malta Johanna marknad pågår varje lördag under sommaren på Stora torget. Som tidigare år ligger fokus på det lokalproducerade, men i år finns vissa nyheter, bland annat ett stånd där man kan beställa pizza. Några knallar har försvunnit och nya tillkommit. Maten dominerar, men slöjden ökar. Utvecklingen ser ljus ut, konstaterar Niclas Fällström från kommunen.

– Det känns positivt. Det blir mer och mer försäljning.

Slutsålda grönsaker

Varorna som finns att tillgå är varierade. Karleby handelsträdgård har ett stånd i mitten av marknaden. De säljer slut på flera av sina produkter trots att säsongen har gett dålig skörd.

– Det är ett sent år med grönsaker i och med den kalla våren, säger Fällström.

KerInga säljer damkläder av lite större storlekar. Alla kläder som säljs är unika.

– Vi syr bara ett plagg av varje, säger Inga Turin.

Österhagenglass från Hjo gör sina produkter med bara tre ingredienser – grädde, socker och ägg. Glassen innehåller inga tillsatser.

– Mat kan man göra på många sätt, men bäst är om man gör det enkelt, säger Fällström.

Lokal pizza

Den stora nyheten för året är Eldorados stånd där mat tillagas och säljs. Pizza kan beställas och gräddas i restaurangen för att sedan köras till torget. Det hela är gjort på lokala råvaror. Nezar al-Khalaf säger att lokalproducerat bara funkar under säsongen.

Den 8 augusti kommer den kända kocken Paul Svensson till torget för att demonstrera sina kulinariska färdigheter.

– Det blir mat med internationell touch, med lokala produkter. Han ska bara använda det som finns på marknaden.

Malta Johanna pågår till slutet av september. Av sommarens marknadsdagar återstår tio stycken.

Malta Johanna marknad pågår varje lördag under sommaren på Stora torget. Som tidigare år ligger fokus på det lokalproducerade, men i år finns vissa nyheter, bland annat ett stånd där man kan beställa pizza. Några knallar har försvunnit och nya tillkommit. Maten dominerar, men slöjden ökar. Utvecklingen ser ljus ut, konstaterar Niclas Fällström från kommunen.

– Det känns positivt. Det blir mer och mer försäljning.

Slutsålda grönsaker

Varorna som finns att tillgå är varierade. Karleby handelsträdgård har ett stånd i mitten av marknaden. De säljer slut på flera av sina produkter trots att säsongen har gett dålig skörd.

– Det är ett sent år med grönsaker i och med den kalla våren, säger Fällström.

KerInga säljer damkläder av lite större storlekar. Alla kläder som säljs är unika.

– Vi syr bara ett plagg av varje, säger Inga Turin.

Österhagenglass från Hjo gör sina produkter med bara tre ingredienser – grädde, socker och ägg. Glassen innehåller inga tillsatser.

– Mat kan man göra på många sätt, men bäst är om man gör det enkelt, säger Fällström.

Lokal pizza

Den stora nyheten för året är Eldorados stånd där mat tillagas och säljs. Pizza kan beställas och gräddas i restaurangen för att sedan köras till torget. Det hela är gjort på lokala råvaror. Nezar al-Khalaf säger att lokalproducerat bara funkar under säsongen.

Den 8 augusti kommer den kända kocken Paul Svensson till torget för att demonstrera sina kulinariska färdigheter.

– Det blir mat med internationell touch, med lokala produkter. Han ska bara använda det som finns på marknaden.

Malta Johanna pågår till slutet av september. Av sommarens marknadsdagar återstår tio stycken.

  • Jesper Sydhagen