09 aug 2015 06:00

09 aug 2015 06:00

Gammaldags och modernt

Välj mellan vandring och hjärngympa

Den som gör ett stopp i Stenstorp i sommar kan räkna med både hjärngympa och friluftsliv. Här finns aktiviteter för både stora och små.

Börjar din handstil att bli slarvig? Varför inte gå tillbaka till grunden och lär dig att skriva med fjäderpenna med klassiskt bläckhorn? På Skolmuseet i Stenstorp kan du uppleva en gammaldags skoldag, hur den var år 1910. Skoldagen börjar med en klockringning, du får räkna på kulram och lära dig att komma ihåg den där psalmen utantill. Skamvrån är inte långt borta men heller inte förra århundradets undervisning. .Lärarna tar emot i tidstypiska kläder och på rasten får man lära sig gammaldags lekar på skolgården. Personalen vill också att du bokar ditt besök, om det inte är så att ni dyker upp på skolavslutningsdagen. Då är det öppet hus. Museet är handikappsanpassat.

”Bäst i Sverige”

Modern hjärngympa hittar familjen på Dalénium. Spela dataspel med hela kroppen eller gå en labyrintbana med laserhinder. Utmärkelsen Sveriges bästa science center talar för sig självt.

För den som vill röra sig ute är ett besök på Brunnhemsberget alternativt Faledreven med utgångspunktfrån Segerstad att rekommendera. Vandringen till målet, Ruskela källa är 4,3 kilometer enkel väg. Du vet att du är på rätt väg när du tar dig förbi vargstenen.

Här är historien levande. Det finns en handfull gamla torp utmed vägen och flera har en egen historia som du kan läsa om på skyltarna. Vid Krestina Hannas stuga kan du skriva i gästboken. En gång i tiden användes leden till driva boskap mellan betesmarker, innan skogsbruket ökade sin verksamhet i området.

Skaraborgs ende Nobelpristagare kommer från Stenstorp. Ett helt museum, Dalénmuseet är uppkallat efter ortens stolthet, Gustaf Dalén. Han fick nobelpriset i fysik 1912 för sina uppfinningar klippapparaten och solventilen som möjliggjorde fyren. På museet berättar personalen gärna historien om hans första uppfinning, en blandning av väckarklocka och kaffekokare, bland annat.

Börjar din handstil att bli slarvig? Varför inte gå tillbaka till grunden och lär dig att skriva med fjäderpenna med klassiskt bläckhorn? På Skolmuseet i Stenstorp kan du uppleva en gammaldags skoldag, hur den var år 1910. Skoldagen börjar med en klockringning, du får räkna på kulram och lära dig att komma ihåg den där psalmen utantill. Skamvrån är inte långt borta men heller inte förra århundradets undervisning. .Lärarna tar emot i tidstypiska kläder och på rasten får man lära sig gammaldags lekar på skolgården. Personalen vill också att du bokar ditt besök, om det inte är så att ni dyker upp på skolavslutningsdagen. Då är det öppet hus. Museet är handikappsanpassat.

”Bäst i Sverige”

Modern hjärngympa hittar familjen på Dalénium. Spela dataspel med hela kroppen eller gå en labyrintbana med laserhinder. Utmärkelsen Sveriges bästa science center talar för sig självt.

För den som vill röra sig ute är ett besök på Brunnhemsberget alternativt Faledreven med utgångspunktfrån Segerstad att rekommendera. Vandringen till målet, Ruskela källa är 4,3 kilometer enkel väg. Du vet att du är på rätt väg när du tar dig förbi vargstenen.

Här är historien levande. Det finns en handfull gamla torp utmed vägen och flera har en egen historia som du kan läsa om på skyltarna. Vid Krestina Hannas stuga kan du skriva i gästboken. En gång i tiden användes leden till driva boskap mellan betesmarker, innan skogsbruket ökade sin verksamhet i området.

Skaraborgs ende Nobelpristagare kommer från Stenstorp. Ett helt museum, Dalénmuseet är uppkallat efter ortens stolthet, Gustaf Dalén. Han fick nobelpriset i fysik 1912 för sina uppfinningar klippapparaten och solventilen som möjliggjorde fyren. På museet berättar personalen gärna historien om hans första uppfinning, en blandning av väckarklocka och kaffekokare, bland annat.

  • Rikard Jansson