10 aug 2015 06:00

10 aug 2015 06:00

Tar fighten tillsammans

Startar nätverk med temakvällar

Nya tag. För att skapa bättre villkor och lönsamhet för lantbrukare bjuder LRF och Agroväst in till temakvällar för att gemensamt komma utveckla idéer och strategier.
– Vi måste hitta ett sätt att skapa den bästa lönsamheten för oss lantbrukare, säger Wanja Wallemyr.

Sveriges bönder har länge kämpat med tuffa villkor för att kunna bedriva sina verksamheter på ett så lönsamt sätt som möjligt. LRFs kommungrupp i Falköping har nu fått nog och tillsammans med LRF Ungdomen Skaraborg och Agroväst planerar de i höst att bjuda in lantbrukare och andra intressenter till temakvällar en gång i månaden. Syftet med träffarna är att utbyta idéer och tankar kring hur lantbruket ska bli mer lönsamt och prioriterat.

– Vi vill kunna utbyta kontakter, skapa nätverk och tänka utan för rutan, men även fungerar som lobbyverksamhet för att trycka på och lyfta fram idéer, säger Wanja Wallemyr som är ordförande för LRFs kommungrupp i Falköping.

– Dessutom måste vi ungdomar vara med och sätta spelreglerna för vilket jordbruk vi vill ha i framtiden, säger Martin Lindström som är ledamot i LRF Ungdomen Skaraborg.

Måste satsa

Ett mål med träffarna är att komma med i Nationella dialoggruppen som landsbygdsminister Sven-Erik Bucht startat för att skapa en bred förankring kring livsmedelsstrategi.

– Om staten vill få in inkomster på det svenska lantbruket måste de satsa och ge oss förutsättningar för att klara oss utan EU-bidrag som mer eller mindre gör oss livegna, säger Sofia Kämpe från Agroväst.

De menar att svensk lantbruk är unikt och på många sätt ligger i framkant.

– Vi ligger så nära noll det går att komma vad det gäller salmonella och antibiotika, vårt djurskydd ligger långt fram och vi har reglerade arbetstider för anställda, därför måste det bli lönsamt för oss att hålla på, säger Hanna Johansson som är leda mot i LRFs kommungrupp i Falköping.

Bara prata

Den första träffen kommer äga rum den 11 augusti på Vrågården, där diskussion kommer blandas med mat och umgänge.

– Om man kämpar och har det jobbigt hemma på gården så är det jätteviktigt att få träffa kollegor, äta god mat tillsammans och bara prata. Det kan göra att man får nya krafter att orka ett tag till och det vill vi bidra till, säger hon.

Sveriges bönder har länge kämpat med tuffa villkor för att kunna bedriva sina verksamheter på ett så lönsamt sätt som möjligt. LRFs kommungrupp i Falköping har nu fått nog och tillsammans med LRF Ungdomen Skaraborg och Agroväst planerar de i höst att bjuda in lantbrukare och andra intressenter till temakvällar en gång i månaden. Syftet med träffarna är att utbyta idéer och tankar kring hur lantbruket ska bli mer lönsamt och prioriterat.

– Vi vill kunna utbyta kontakter, skapa nätverk och tänka utan för rutan, men även fungerar som lobbyverksamhet för att trycka på och lyfta fram idéer, säger Wanja Wallemyr som är ordförande för LRFs kommungrupp i Falköping.

– Dessutom måste vi ungdomar vara med och sätta spelreglerna för vilket jordbruk vi vill ha i framtiden, säger Martin Lindström som är ledamot i LRF Ungdomen Skaraborg.

Måste satsa

Ett mål med träffarna är att komma med i Nationella dialoggruppen som landsbygdsminister Sven-Erik Bucht startat för att skapa en bred förankring kring livsmedelsstrategi.

– Om staten vill få in inkomster på det svenska lantbruket måste de satsa och ge oss förutsättningar för att klara oss utan EU-bidrag som mer eller mindre gör oss livegna, säger Sofia Kämpe från Agroväst.

De menar att svensk lantbruk är unikt och på många sätt ligger i framkant.

– Vi ligger så nära noll det går att komma vad det gäller salmonella och antibiotika, vårt djurskydd ligger långt fram och vi har reglerade arbetstider för anställda, därför måste det bli lönsamt för oss att hålla på, säger Hanna Johansson som är leda mot i LRFs kommungrupp i Falköping.

Bara prata

Den första träffen kommer äga rum den 11 augusti på Vrågården, där diskussion kommer blandas med mat och umgänge.

– Om man kämpar och har det jobbigt hemma på gården så är det jätteviktigt att få träffa kollegor, äta god mat tillsammans och bara prata. Det kan göra att man får nya krafter att orka ett tag till och det vill vi bidra till, säger hon.

  • Anna Leijon