16 aug 2015 10:00

16 aug 2015 10:00

Sommar bland bison och älg

FALKÖPING: Fullt med aktiviteter under sommaren

I Friggeråker ligger Wrågården, en plats där mycket händer. Med sitt rika utbud av aktiviteter, egenproducerad mat och intressanta djur har det växt till att bli en populär attraktion för besökare.

För femton år sedan startade Henrik Alexandersson en verksamhet på släktgården Wrågården som växt till någonting brett och populärt.

Tillökningen av aktiviteter under årens lopp tycks inte avta. Från början byggdes en samlingslokal och gården blev en välbesökt plats för fotbollsgolf.

– Människor ville stanna kvar efteråt och ta en öl. Sedan har det rullat på, säger Alexandersson.

Bland annat tillkom konferens- och restaurangverksamhet, öl- och whiskeyprovning, paintball och femkamp. Mat produceras på plats och fyra sorters djur finns i inhägnaderna: älg, bison, dovhjort och highland cattle.

Ovanliga djur

De amerikanska bisonoxarna har kommit att bli populära. Från början införskaffades de för att hålla markerna öppna. Sedan växte idén fram om att göra dem till en turistattraktion och använda köttet. Alexandersson framhåller fördelarna med att ha flocken.

– De har bra, exklusivt kött. Det är ett förhållandevis lättskött djur.

För att ge besökarna större insyn i bisonens levnadssätt arrangeras safariturer till flocken.

– Vi ger dem godis och de kommer fram. Häftig upplevelse. Vi samarbetar med ABF så man får lära sig lite om dem.

Tillsammans med bisonoxarna associeras Wrågården mycket med sina älgar, fyra till antalet. De finns dock inte på gården för att bli kött.

– Vi håller en liten stam för att folk ska komma och besöka den.

Särskilt uppskattade är de bland utländska turister.

Lokal mat

Även ett bestånd av nötrasen highland cattle går på markerna.

– Det är skönt att ha djuren ute på bete så gästerna ser dem. Då kan de äta med gott samvete.

Wrågården är medlem i Lokalproducerat i Väst. De är angelägna om att krögare ska kunna få tag på deras kött.

Lokal mat är viktigt i sammanhanget och i restaurangen serveras bara svenska råvaror.

Inte bara restaurangen går det bra för. Även konferensverksamheten har ökat.

– Det är bokningar nästan varje dag, säger Maria Lund som är restaurangansvarig.

– Man kommer ifrån stadsmiljön och får en avkoppling i konferensmiljön. Det är inspirerande för dem.

Särskilt stolta tycks föreståndarna vara av den egenproducerade glassen. Förra sommaren blev den en succé.

– Det märks att folk är intresserade av egengjort, säger Lund.

– Vi hoppas på ännu fler denna sommar.

Alexandersson är klar över vilka förväntningar han har inför sommaren.

– Gött väder och mycket glass.

För femton år sedan startade Henrik Alexandersson en verksamhet på släktgården Wrågården som växt till någonting brett och populärt.

Tillökningen av aktiviteter under årens lopp tycks inte avta. Från början byggdes en samlingslokal och gården blev en välbesökt plats för fotbollsgolf.

– Människor ville stanna kvar efteråt och ta en öl. Sedan har det rullat på, säger Alexandersson.

Bland annat tillkom konferens- och restaurangverksamhet, öl- och whiskeyprovning, paintball och femkamp. Mat produceras på plats och fyra sorters djur finns i inhägnaderna: älg, bison, dovhjort och highland cattle.

Ovanliga djur

De amerikanska bisonoxarna har kommit att bli populära. Från början införskaffades de för att hålla markerna öppna. Sedan växte idén fram om att göra dem till en turistattraktion och använda köttet. Alexandersson framhåller fördelarna med att ha flocken.

– De har bra, exklusivt kött. Det är ett förhållandevis lättskött djur.

För att ge besökarna större insyn i bisonens levnadssätt arrangeras safariturer till flocken.

– Vi ger dem godis och de kommer fram. Häftig upplevelse. Vi samarbetar med ABF så man får lära sig lite om dem.

Tillsammans med bisonoxarna associeras Wrågården mycket med sina älgar, fyra till antalet. De finns dock inte på gården för att bli kött.

– Vi håller en liten stam för att folk ska komma och besöka den.

Särskilt uppskattade är de bland utländska turister.

Lokal mat

Även ett bestånd av nötrasen highland cattle går på markerna.

– Det är skönt att ha djuren ute på bete så gästerna ser dem. Då kan de äta med gott samvete.

Wrågården är medlem i Lokalproducerat i Väst. De är angelägna om att krögare ska kunna få tag på deras kött.

Lokal mat är viktigt i sammanhanget och i restaurangen serveras bara svenska råvaror.

Inte bara restaurangen går det bra för. Även konferensverksamheten har ökat.

– Det är bokningar nästan varje dag, säger Maria Lund som är restaurangansvarig.

– Man kommer ifrån stadsmiljön och får en avkoppling i konferensmiljön. Det är inspirerande för dem.

Särskilt stolta tycks föreståndarna vara av den egenproducerade glassen. Förra sommaren blev den en succé.

– Det märks att folk är intresserade av egengjort, säger Lund.

– Vi hoppas på ännu fler denna sommar.

Alexandersson är klar över vilka förväntningar han har inför sommaren.

– Gött väder och mycket glass.

  • Jesper Sydhagen