28 aug 2015 07:49

28 aug 2015 07:49

Nya Victoriabryggeriet hämtar inspiration från olika håll

Entusiastöl i liten skala är bryggeriet Nya Victorias specialitet. Nu är företaget redo för att dra i gång produktionen på Mossvägen i Falköping.
– Det finns en stor potential, men vi gör det inte för att bli rika, säger Ulf Karlström.

Nyligen fick bryggeriet tillstånd från MÖS vilket betyder att de i nuläget har rätt att göra lättöl. Med tillstånd från Skattverket hoppas de att vara i hamn i oktober.

– Men vi kan provbrygga redan nu.

För närvarande brygger de på Åsalid, ett annat bryggeri på Falbygden som startade upp ifjol. De sköter också distributionen av ölet till Systembolagen i närområdet.

Ulf Karlström är lärare till yrket men har föreläst om öl och whiskey i tio år.

– Det är fortfarande ett sidoprojekt för oss alla.

De är nämligen tre som sköter tillverkningen på Nya Viktoria bryggeri: Ulf Karlström, Hjalmar Björling och Daniel Törnkvist.

– Vi har en god spridning och hämtar inspiration från olika geografiska håll.

Ulf med förkärlek till Storbrittanien, Hjalmar gillar tyska sorter och Daniel håller koll mot USA.

Femton delägare

Nya Viktoria har i dag femton delägare med olika kunskaper.

– Antingen har man en nyckelkunskap eller känner väldigt mycket folk, skrattar han.

Det är 60 år sedan Victoriabryggeriet köptes upp och kom att hamna i Pripps ägo.

– Jag vet inte ens om recepten från den tiden finns kvar. Men jag skulle gärna sätta en etikett med Åke Schortz på flaskan. Åke var den siste av bryggmästare på Victoria.

En brygd blir cirka 250 liter.

– Man oroas mycket över att temperaturen är den rätta vid små volymer eftersom omgivningen påverkar. Just nu är det ganska varmt i källaren.

Hittills har de lanserat flera sorter med tema på tunnelbanan i London. Nu är de på gång med en havrestout.

Företaget vill dock inte konkurrera med Åsalid när de är i gång i full skala.

– De har fyra sorter och vi har fyra. Vi kompletterar vararandra bra.

Nyligen fick bryggeriet tillstånd från MÖS vilket betyder att de i nuläget har rätt att göra lättöl. Med tillstånd från Skattverket hoppas de att vara i hamn i oktober.

– Men vi kan provbrygga redan nu.

För närvarande brygger de på Åsalid, ett annat bryggeri på Falbygden som startade upp ifjol. De sköter också distributionen av ölet till Systembolagen i närområdet.

Ulf Karlström är lärare till yrket men har föreläst om öl och whiskey i tio år.

– Det är fortfarande ett sidoprojekt för oss alla.

De är nämligen tre som sköter tillverkningen på Nya Viktoria bryggeri: Ulf Karlström, Hjalmar Björling och Daniel Törnkvist.

– Vi har en god spridning och hämtar inspiration från olika geografiska håll.

Ulf med förkärlek till Storbrittanien, Hjalmar gillar tyska sorter och Daniel håller koll mot USA.

Femton delägare

Nya Viktoria har i dag femton delägare med olika kunskaper.

– Antingen har man en nyckelkunskap eller känner väldigt mycket folk, skrattar han.

Det är 60 år sedan Victoriabryggeriet köptes upp och kom att hamna i Pripps ägo.

– Jag vet inte ens om recepten från den tiden finns kvar. Men jag skulle gärna sätta en etikett med Åke Schortz på flaskan. Åke var den siste av bryggmästare på Victoria.

En brygd blir cirka 250 liter.

– Man oroas mycket över att temperaturen är den rätta vid små volymer eftersom omgivningen påverkar. Just nu är det ganska varmt i källaren.

Hittills har de lanserat flera sorter med tema på tunnelbanan i London. Nu är de på gång med en havrestout.

Företaget vill dock inte konkurrera med Åsalid när de är i gång i full skala.

– De har fyra sorter och vi har fyra. Vi kompletterar vararandra bra.

  • Rikard Jansson