08 sep 2015 06:00

08 sep 2015 06:00

"Fortfarande vemodigt"

Lundberg och Assio blev utköpta - men funderar på en comeback

De blev utköpta av kommunen men funderar på att ge sig in i hetluften igen. Lundberg och Assio kan återigen vara aktuella för att driva en ny Plantisservering.

Nyligen gick kommunen ut med en efterlysning. Vem vill driva och utveckla ett nytt Plantiscafé? Hela parken ska fräschas upp och den gula byggnaden ska rivas och ersättas med en ny, som arkitektfirman Sweco skissat på.

För två år sedan drev fortfarande Assio och Lundberg Plantiscafet. Det var deras tredje år när beskedet från kommunen kom att de ville säga upp avtalet. Skälet var att ett Megalitcenter skulle anläggas där.

– Vi hade tankar på att renovera och utveckla verksamheten. Beskedet kom som en överraskning och kändes som en käftsmäll. Det kändes inte riktigt affärsmässigt, säger David Assio.

Han var då chef för Plantisserveringen medan hans bröder Jimmy och Josef Assio ägde bolaget.

Stöd av hyresnämnd

I tvisten med kommunen fick de rätt av Hyresnämnden som inte tyckte att uppsägningen var skälig. I stället för att gå till rättegång så kom de överens om att Lundberg och Assio skulle köpas ut av kommunen för 800 000 kronor.

– Chansen att vinna i en tvist mot en kommun kändes väldigt liten.

Sedan dess har planerna på Megalitcentret dragit ut på tiden. Kommunens företrädare har sagt att utvecklingen av plantisområdet ligger före i tiden.

Två veckor på sig

Förra veckan kallade kommunen till presskonferens där de efterlyser en ny entreprenör som är lite av affärsutvecklare. Kommunen kommer att lägga 15 miljoner kronor på tre år till Parken, där ett nytt caféhus väntas gå på 7-8 miljoner kronor. Men tiden tickar och det är nu två veckor tills entreprenörer måste ha formulerat hur de vill utveckla en caféverksamhet i Plantis.

Ska ni lämna in ett förslag på att driva och utveckla verksamheten i Plantis?

– Det händer mycket i Falköping just nu och det känns som utvecklingen går åt rätt håll. Vi har varit med ganska länge i branschen och vill gärna vara med i utvecklingen. Det skulle dessutom vara ett bra komplement till vår andra verksamheter.

Just nu har de fullt upp med Dagnys och det är inte säkert att de lämnar in något.

– Beroende på känslan. Att vi blev utköpta... det känns fortfarande lite vemodigt.

Nyligen gick kommunen ut med en efterlysning. Vem vill driva och utveckla ett nytt Plantiscafé? Hela parken ska fräschas upp och den gula byggnaden ska rivas och ersättas med en ny, som arkitektfirman Sweco skissat på.

För två år sedan drev fortfarande Assio och Lundberg Plantiscafet. Det var deras tredje år när beskedet från kommunen kom att de ville säga upp avtalet. Skälet var att ett Megalitcenter skulle anläggas där.

– Vi hade tankar på att renovera och utveckla verksamheten. Beskedet kom som en överraskning och kändes som en käftsmäll. Det kändes inte riktigt affärsmässigt, säger David Assio.

Han var då chef för Plantisserveringen medan hans bröder Jimmy och Josef Assio ägde bolaget.

Stöd av hyresnämnd

I tvisten med kommunen fick de rätt av Hyresnämnden som inte tyckte att uppsägningen var skälig. I stället för att gå till rättegång så kom de överens om att Lundberg och Assio skulle köpas ut av kommunen för 800 000 kronor.

– Chansen att vinna i en tvist mot en kommun kändes väldigt liten.

Sedan dess har planerna på Megalitcentret dragit ut på tiden. Kommunens företrädare har sagt att utvecklingen av plantisområdet ligger före i tiden.

Två veckor på sig

Förra veckan kallade kommunen till presskonferens där de efterlyser en ny entreprenör som är lite av affärsutvecklare. Kommunen kommer att lägga 15 miljoner kronor på tre år till Parken, där ett nytt caféhus väntas gå på 7-8 miljoner kronor. Men tiden tickar och det är nu två veckor tills entreprenörer måste ha formulerat hur de vill utveckla en caféverksamhet i Plantis.

Ska ni lämna in ett förslag på att driva och utveckla verksamheten i Plantis?

– Det händer mycket i Falköping just nu och det känns som utvecklingen går åt rätt håll. Vi har varit med ganska länge i branschen och vill gärna vara med i utvecklingen. Det skulle dessutom vara ett bra komplement till vår andra verksamheter.

Just nu har de fullt upp med Dagnys och det är inte säkert att de lämnar in något.

– Beroende på känslan. Att vi blev utköpta... det känns fortfarande lite vemodigt.

  • Rikard Jansson