12 sep 2015 06:00

12 sep 2015 09:10

Hon startar folkhögskola för romer

En folkhögskola för romer är på gång i Rumänien efter ett initiativ av Folkbildning - Learning for active citizenship. Läraren Ann Kyrkander är en av dem som är med i arbetet.
– Jag ska starta en folkhögskola här, sa jag när jag var i Rumänien för 15 år sedan. Äntligen får jag vara med och göra det, säger hon.

Folkbildning - Learning for active citizenship har som uppdrag att främja folkhögskolornas internationella arbete. Därifrån kom initiativet att sprida och stödja folkbildningen bland minoriteten romer i Rumänien. Flera möten har hållits och i processen har man också tagit kontakt med andra organisationer.

– I synnerhet dem som jobbar med romer redan, främst i Rumänien. Vi kom fram till att vi måste ha väletablerade organisationer som jobbar på plats, säger Ann Kyrkander, lärare på Axevalla folkhögskola som är med i arbetet tillsammans med kollegan Anders Larsson.

Hitta samarbetspartners

Flera folkhögskolor och organisationer är med och nästa steg, som tas i oktober, är att 15 personer, däribland Ann Kyrkander, åker till Rumänien för att hitta samarbetspartners.

– Det är ett kontaktskapande, vi ska lyssna, men vi tänker inte kompromissa om vissa saker som att alla ska vara välkomna och att man i första hand ska jobba med förstärkt medborgarskap, det är det som själva syftet med folkbildningen, säger Ann Kyrkander och berättar att de har möten bokade med det rumänska utbildningsministeriet, Svenska ambassaden och rumänska Rädda Barnen.

Lång process

Tanken är att starta en folkhögskola för romer och ge dem en yrkesutbildning så att de kan försörja sig i sitt hemland.

– Men det är en lång process, vi kan inte komma dit och säga: Så! Nu ska vi göra så här! Det har de fått nog av. De har otroligt mycket kunskap i landet redan och det vore idiotiskt att inte använda sig av de resurserna.

Kunskapen som Ann Kyrkander får med sig i det här arbetet kommer hon att sprida till medborgarna i Falköping, där det finns romer.

– Jag är kommunpolitiker också och då har jag ansvar för dem som är här. Kan jag få erfarenhet från deras hemmaplan så underlättar det integrationen om de vill stanna här och så tycker jag det är väldigt givande att lära sig om olika folkgrupper och kulturer, säger Ann Kyrkander som varit i Rumänien flera gånger tidigare.

Folkbildning - Learning for active citizenship har som uppdrag att främja folkhögskolornas internationella arbete. Därifrån kom initiativet att sprida och stödja folkbildningen bland minoriteten romer i Rumänien. Flera möten har hållits och i processen har man också tagit kontakt med andra organisationer.

– I synnerhet dem som jobbar med romer redan, främst i Rumänien. Vi kom fram till att vi måste ha väletablerade organisationer som jobbar på plats, säger Ann Kyrkander, lärare på Axevalla folkhögskola som är med i arbetet tillsammans med kollegan Anders Larsson.

Hitta samarbetspartners

Flera folkhögskolor och organisationer är med och nästa steg, som tas i oktober, är att 15 personer, däribland Ann Kyrkander, åker till Rumänien för att hitta samarbetspartners.

– Det är ett kontaktskapande, vi ska lyssna, men vi tänker inte kompromissa om vissa saker som att alla ska vara välkomna och att man i första hand ska jobba med förstärkt medborgarskap, det är det som själva syftet med folkbildningen, säger Ann Kyrkander och berättar att de har möten bokade med det rumänska utbildningsministeriet, Svenska ambassaden och rumänska Rädda Barnen.

Lång process

Tanken är att starta en folkhögskola för romer och ge dem en yrkesutbildning så att de kan försörja sig i sitt hemland.

– Men det är en lång process, vi kan inte komma dit och säga: Så! Nu ska vi göra så här! Det har de fått nog av. De har otroligt mycket kunskap i landet redan och det vore idiotiskt att inte använda sig av de resurserna.

Kunskapen som Ann Kyrkander får med sig i det här arbetet kommer hon att sprida till medborgarna i Falköping, där det finns romer.

– Jag är kommunpolitiker också och då har jag ansvar för dem som är här. Kan jag få erfarenhet från deras hemmaplan så underlättar det integrationen om de vill stanna här och så tycker jag det är väldigt givande att lära sig om olika folkgrupper och kulturer, säger Ann Kyrkander som varit i Rumänien flera gånger tidigare.