15 sep 2015 06:00

15 sep 2015 06:00

Större satsning på Yrkeshögskolan

Lärcenter i Falköping satsar mer på YH-utbildningar. Hösten 2016 är förhoppningen att ha fem olika, varav tågtekniker och kvalificerad skötare inom psykiatrin är nya.

Lärcenter i Falköping har i dag tre utbildningar för Yrkeshögskolan, YH. Men ambitionen är att kunna erbjuda fler. Förra veckan skickade Lärcenter in fem ansökningar till Myndigheten för Yrkeshögskolan, MYH.

– För att få fortsätta att bedriva de vi har så har vi sökt om dem på nytt, det vill säga guldsmed, signaltekniker samt logistik och verksamhetsutvecklare. Logistikutbildningen är i en ny tappning, så nu heter den logistik och supply chain, berättar Margareta Ejdestig, utbildningsledare.

Dessutom ansöker Lärcenter om två nya YH-utbildningar: tågtekniker och kvalificerad skötare inom psykiatrin.

– Så det är inom spridda branscher, men utifrån Falköpings kommuns utvecklingsområden. Vi har en utbildning inom tågvärlden tidigare, signaltekniker, och där vill vi gärna bredda oss och hoppas kunna erbjuda tågtekniker också. Det har ju mycket att göra med torrhamnen och Falköpings roll med knutpunkt för järnvägen, säger Margareta Ejdestig.

– När det gäller psykiatrin så är det en stor efterfrågan från branschen. Den psykiska ohälsan ökar i samhället, det kommer fler ensamkommande flyktingbarn och det är stora pensionsavgångar, säger Peter Löfholm, utvecklingsledare.

Många ansöker

Det är många som ansöker om att få starta YH-utbildningar så konkurrensen är stor.

– Det som är avgörande för om utbildningarna får finnas eller inte är efterfrågan på arbetsmarknaden. Inom alla de fem områden vi sökt har vi kunnat kartlägga att det finns stor brist, säger Margareta Ejdestig.

Det är regional efterfrågan som man ser på, när det gäller guldsmed så ser man nationellt.

– Den tillhör smala yrken och går i en speciell fil, för att bevara ett hantverkskunnande. I dag är vi enda platsen i Sverige som har den utbildningen, säger Birgitta Örtengren, utbildningsledare.

Beskedet om YH-utbildningarna kommer i januari.

Lärcenter i Falköping har i dag tre utbildningar för Yrkeshögskolan, YH. Men ambitionen är att kunna erbjuda fler. Förra veckan skickade Lärcenter in fem ansökningar till Myndigheten för Yrkeshögskolan, MYH.

– För att få fortsätta att bedriva de vi har så har vi sökt om dem på nytt, det vill säga guldsmed, signaltekniker samt logistik och verksamhetsutvecklare. Logistikutbildningen är i en ny tappning, så nu heter den logistik och supply chain, berättar Margareta Ejdestig, utbildningsledare.

Dessutom ansöker Lärcenter om två nya YH-utbildningar: tågtekniker och kvalificerad skötare inom psykiatrin.

– Så det är inom spridda branscher, men utifrån Falköpings kommuns utvecklingsområden. Vi har en utbildning inom tågvärlden tidigare, signaltekniker, och där vill vi gärna bredda oss och hoppas kunna erbjuda tågtekniker också. Det har ju mycket att göra med torrhamnen och Falköpings roll med knutpunkt för järnvägen, säger Margareta Ejdestig.

– När det gäller psykiatrin så är det en stor efterfrågan från branschen. Den psykiska ohälsan ökar i samhället, det kommer fler ensamkommande flyktingbarn och det är stora pensionsavgångar, säger Peter Löfholm, utvecklingsledare.

Många ansöker

Det är många som ansöker om att få starta YH-utbildningar så konkurrensen är stor.

– Det som är avgörande för om utbildningarna får finnas eller inte är efterfrågan på arbetsmarknaden. Inom alla de fem områden vi sökt har vi kunnat kartlägga att det finns stor brist, säger Margareta Ejdestig.

Det är regional efterfrågan som man ser på, när det gäller guldsmed så ser man nationellt.

– Den tillhör smala yrken och går i en speciell fil, för att bevara ett hantverkskunnande. I dag är vi enda platsen i Sverige som har den utbildningen, säger Birgitta Örtengren, utbildningsledare.

Beskedet om YH-utbildningarna kommer i januari.