06 okt 2015 14:30

06 okt 2015 14:47

Fler fall av frasbrand

Nöthälsoveterinär uppmanar djurägare att vara uppmärksamma

Det har varit fler fall av frasbrand bland nötdjur i Falköpingstrakten än vanligt. Sjukdomen är dödlig och förloppet kan vara snabbt.
– Bakterien är känslig för vanligt penicillin. Men man måste vara ute i god tid., säger nöthälsoveterinären Elöd Szántó på Gård och djurhälsan i Skara.

Flera nötdjursbesättningar i Falköpingstrakten har drabbats av frasbrand, något som P4 Skaraborg var först att rapportera om.

– Man kan inte kalla det för utbrott utan vidare för det är inte så många fall som är diagnostiserade. Men det finns en anhopning, ett ökat antal fall, av frasbrand. Fler än det brukar vara och så finns det ett antal fall som är mer eller mindre misstänkta, säger nöthälsoveterinären Elöd Szántó på Gård och djurhälsan i Skara till SLA.

Han beskriver frasbrand som en jordanknuten bakterie som lever i syrefattiga miljöer.

– Det är en komplicerad sjukdom med sporer som kan vara vilande en ganska lång period. Den klassiska formen av frasbrand känner man ganska lätt igen, den visar sig i någon form av muskelskada, det bildas gas och muskelvävnaden dör. Man kallar det frasbrand för att det frasar när man trycker på huden och så känns det som små bubblor under.

Frasbrand är en dödlig bakteriesjukdom och förloppet kan vara snabbt.

– Sjukdomen drabbar främst unga djur, men går på kor också även om vuxna djur är tåligare. Vet man att sjukdomen finns i närheten, då ska man vara extra uppmärksam. Reagera på allt som inte är som vanligt, om djuren haltar, är slöa och inte vill resa på sig. Man ska kontakta veterinär och sätta in behandling snabbt som ögat, för bakterierna är känsliga för penicillin, säger Elöd Szántó och tillägger att det även finns vaccin.

Flera nötdjursbesättningar i Falköpingstrakten har drabbats av frasbrand, något som P4 Skaraborg var först att rapportera om.

– Man kan inte kalla det för utbrott utan vidare för det är inte så många fall som är diagnostiserade. Men det finns en anhopning, ett ökat antal fall, av frasbrand. Fler än det brukar vara och så finns det ett antal fall som är mer eller mindre misstänkta, säger nöthälsoveterinären Elöd Szántó på Gård och djurhälsan i Skara till SLA.

Han beskriver frasbrand som en jordanknuten bakterie som lever i syrefattiga miljöer.

– Det är en komplicerad sjukdom med sporer som kan vara vilande en ganska lång period. Den klassiska formen av frasbrand känner man ganska lätt igen, den visar sig i någon form av muskelskada, det bildas gas och muskelvävnaden dör. Man kallar det frasbrand för att det frasar när man trycker på huden och så känns det som små bubblor under.

Frasbrand är en dödlig bakteriesjukdom och förloppet kan vara snabbt.

– Sjukdomen drabbar främst unga djur, men går på kor också även om vuxna djur är tåligare. Vet man att sjukdomen finns i närheten, då ska man vara extra uppmärksam. Reagera på allt som inte är som vanligt, om djuren haltar, är slöa och inte vill resa på sig. Man ska kontakta veterinär och sätta in behandling snabbt som ögat, för bakterierna är känsliga för penicillin, säger Elöd Szántó och tillägger att det även finns vaccin.